Puddingowe tartinki Yorkshire

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
+10 +10
Puddingowe tartinki Yorkshire
Niezwykle puszyste tartinki ze złocistobrązowego Yorkshire pudding, udekorowane koktajlem z krewetek dla świątecznego efektu. Najlepiej smakują z lampką szampana.
Główne SKŁADNIKI
  • jajka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Olej rzepakowy lub roślinny, do smażenia
  • 5 dużych jajek kur od z wolnego wybiegu, roztrzepanych
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 250 g mąki
  • 1 szklanka mleka
DO PODANIA
  • Ser kozi
  • Krewetki ugotowane na parze
  • Miks ziół i rzodkiew w plastrach
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 225°C.
  • 2
    Wlej trochę oleju do formy na 12 muffinów ze wzmocnioną powłoką nieprzywierającą Le Creuset. Włóż do nagrzanego piekarnika, by podgrzać. To bardzo ważny krok, ponieważ gorąca forma sprawia, że ciasto puchnie.
  • 3
    Ubij składniki, aż utworzą gładką masę, i przelej do dzbanka, by łatwiej było ją wlać do gorącej formy. Wypełnij każdą foremkę do 3/4 pojemności, gdy olej jest wciąż gorący (zachowaj ostrożność). Od razu wstaw formę do piekarnika i piecz, aż porcje puddingu będą puszyste i ciemnozłote, czyli przez około 15 minut.
  • 4
    Zostaw do lekkiego ostygnięcia, a potem dodaj łyżeczkę miękkiego koziego sera do każdego wgłębienia. Udekoruj krewetkami ugotowanymi na parze, miksem ziół lub jadalnymi kwiatami oraz plasterkami rzodkiewki.