Ratatouille Provençale

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Ratatouille Provençale
Ten kultowy gulasz pochodzący z południa Francji jest pełen smacznych, odżywczych warzyw. Tradycyjnie jada się go w lecie.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 500 g bakłażanów pokrojonych na kawałki
  • 500 g żółtej i zielonej cukinii/kabaczku pokrojonych na kawałki
  • 500 g żółtej i czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
  • 3 cienko pokrojone cebule
  • 700 g pomidorów, obranych, bez nasion, grubo posiekanych (alternatywnie 500 g pomidorów z puszki w kostce)
  • 4 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 pęczek ziół (składający się z tymianku, liści laurowych i szałwii)
  • Kilka kropli oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść Owalną brytfannę żeliwną Le Creuset o średnicy 29 cm na średnim ogniu i wlej oliwę z oliwek. Podsmaż bakłażany, cukinie i paprykę jeden po drugim, wyjmij je i odstaw na bok. Wylej olej i wytrzyj brytfannę ręcznikiem papierowym.
  • 2
    Dodaj kolejne kilka kropel oliwy z oliwek do brytfanny, ponownie umieść podsmażone warzywa na patelni i dodaj cebulę, pomidory, bouquet garni, czosnek, pieprz i sól.
  • 3
    Przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu mieszaj. W razie potrzeby dodaj nieco więcej oliwy z oliwek lub 2-3 łyżki wrzącej wody.
  • 4
    Podawaj na ciepło, posypany świeżymi ziołami.