Risotto z czerwonym winem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Risotto z czerwonym winem
A tasty, festive risotto that can be cooked and served to the table in the same pan.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g masła
  • 2 szalotki, pokrojone w drobną kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 900 ml mocnego czerwonego wina, na przykład Barolo
  • 500 g Riso superfino (odmiany „Arborio” lub „Carnaroli”)
  • 100 g drobno startego sera Grana Padano lub Parmigiano Reggiano
  • 100 g ciasta Castelmagno, drobno startego
  • 1,25 l ciepłego bulionu warzywnego
  • sól i czarny pieprz z młynka
  • Przygotowanie

  • 1
    W rondelku podgrzać 20 g masła. Podsmażyć w nim połowę szalotki w niskiej temperaturze przez 5 minut. Dodać liść laurowy, zalać 750 ml wina i zagotować. Zmniejszyć temperaturę i zmniejszyć wino co najmniej o jedną trzecią. Przelać redukcję przez sito i trzymać w cieple.
  • 2
    Do risotto w rondelku podgrzać 40 g masła, pozostałe kostki szalotki dusić z ryżem, ciągle mieszając, aż ryż stanie się przezroczysty. Pozostałym winem (150 ml) zdeglasować i pozostawić do odparowania. Dodać chochlę ciepłego bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, mieszając. Kiedy ryż nasiąknie bulionem, dodać kolejną chochlę bulionu. Kontynuować w ten sposób, aż ryż się ugotuje.
  • 3
    Zdjąć rondel z płyty i wymieszać lub dodać pozostałe masło (40 g) i starty ser. Risotto doprawić solą i pieprzem, rozłożyć na talerzach, polać redukcją Barolo na środek talerzy i podawać od razu.
 
If you wish to make the risotto less rich it can be made with a white wine reduction instead, e.g. use an Italian White Wine like Pinot Grigio.
 
 
Le Creuset