Różowe letnie sundae z karmelowymi goframi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Różowe letnie sundae z karmelowymi goframi
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g truskawek
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 duże gofry karmelowe (holenderskie Stroopwafeln)
  • 4 małe gofry karmelowe (holenderskie Stroopwafeln)
  • 160 g roztopionej białej czekolady
  • połyskujący, różowy jadalny pyłek do dekoracji
  • błyszczące, różowe jadalne koraliki do dekoracji
  • 1 l sorbetu jagodowego
  • 1 l lodów waniliowych
  • 1 l lodów truskawkowych
  • Można również użyć mrożonego jogurtu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 220° C.
  • 2
    Oczyść truskawki, rozłóż je na blasze i posyp je dużą ilością cukru pudru; piecz przez 20 minut, aż pokryją się glazurą. Uważaj aby się nie podklejały i nie utraciły zbyt dużej ilości soku.
  • 3
    Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, zanurz w niej gofry karmelowe i udekoruj koralikami lub pyłkiem spożywczym. Wstaw do lodówki, aby przestygły.
  • 4
    Do 4 kubków Le Creuset (350 ml) włóż po jednej kulce sorbetu, lodów waniliowych i truskawkowych, ewentualnie mrożonego jogurtu.
  • 5
    Dodaj gofry karmelowe, trochę truskawek. oraz odrobinę rozpuszczonej białej czekolady.
  • 6
    Wskazówka: Twoja wyobraźnia nie ma granic. Możesz również użyć gofrów lub odwróconego rożka jako pysznej dekoracji. Różne owoce i inne ciekawe dodatki pomogą Ci wyczarować nowe odsłony tego pysznego deseru.