Rubinowy krem z kardamonem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Rubinowy krem z kardamonem
Rozkoszuj się luksusową prostotą przygotowania pysznego kremu. Jest nie tylko łatwy do przygotowania, ale także doskonale nadaje się do poczęstowania przyjaciół.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 ½ szklanki śmietany
  • ¼ filiżanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 6 ziaren kardamonu, rozgniecionych
  • 3 duże żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu
  • szczypta soli
  • 90 g posiekanej czekolady ruby (alternatywa została podana w uwadze od szefa kuchni)
  • Kawałki bezy do podania
  • Przygotowanie

  • 1
    Do średniej wielkości rondla dodaj śmietanę, cukier, aromat waniliowy i kardamon. Postaw na średnim ogniu i mieszaj, aż cukier się całkowicie rozpuści. Odstaw na 10 minut do naciągnięcia i lekkiego przestygnięcia.
  • 2
    W międzyczasie oddziel żółtka od białek i umieść żółtka w średniej misce. Ubij je i wlej do nich krem, nadal dobrze ubijając. Dodaj szczyptę soli i przelej mieszaninę z powrotem do rondla. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje i zniknie posmak surowego jajka.
  • 3
    Zdejmij z ognia i dodaj czekoladę. Mieszaj, aż czekolada się całkowicie roztopi.
  • 4
    Rozdziel do czterech naczyń mini cocotte i wstaw do lodówki na noc. Podawaj schłodzone z kawałkami bezy do dekoracji.
  • 5
    Białka wykorzystaj do przygotowania kawałków bezy.
 
Uwaga od szefa kuchni: Zamiast czekolady ruby można użyć białej czekolady i barwnika spożywczego w proszku lub na bazie oleju, aby uzyskać szaroróżowy kolor.
 
 
Le Creuset