Ryż z warzywami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Ryż z warzywami
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta i czerwona spiczasta papryka
  • 150 g mieszanki grzybów
  • 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • sól
  • czarny pieprz, świeżo zmielony
  • 250 g ryżu długoziarnistego
  • 500 ml gorącego bulionu warzywnego
  • 100 g mrożonego groszku, rozmrożony
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • Przygotowanie

  • 1
    Cebule obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • 2
    Paprykę umyć, usunąć środeki pokroić w poprzek w krążki.
  • 3
    Grzyby pokroić w nieduże kawałki.
  • 4
    Łyżkę oliwy z oliwek rozgrzać w brytfannie. Pokrojoną cebulę podsmażyć na średnim ogniu. Dodać paprykę i chwilę poddusić. Cebulę i paprykę dać do miski.
  • 5
    Grzyby podsmażyć na pozostałym oleju, najlepiej w małych porcjach.
  • 6
    Mieszankę papryki cebuli dodać do brytfanny, doprawić solą i pieprzem i dodać ryż.
  • 7
    Dodać bulion warzywny i dobrze wymieszać. Ryż z warzywami przykryć i pozostawić na 20 min do napęcznienia.
  • 8
    Groszek dodać 10 minut przed zakończeniem gotowania.
  • 9
    Na koniec ryż rozluźnić widelcem i posypać pietruszką przed podaniem.
  • 10
    Wskazówka: Aby nadać ryżowi złoto-żółty kolor, można rozpuścić szafran w gorącym bulionie warzywnym.