Sałatka Chakalaka z kapustą

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Sałatka Chakalaka z kapustą
A traditional South African relish, this twist on a classic is perfect for serving with your favourite BBQ foods or with a traditional pap.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 300 g białej kapusty
  • 1 mała papryka żółta
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 cebula czerwona
  • 2-3 łyżki stołowe białego octu balsamicznego
  • 4 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1 łyżki stołowe cukru brązowego
  • sól
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka płatków chili
  • 2-3 łyżeczki chakalaki (średnio ostrej, afrykańskiej mieszanki przypraw)
  • 4 natki pietruszki
  • pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Nasiona kminu rzymskiego przyprażyć na patelni bez użycia tłuszczu.
  • 2
    Usunąć zewnętrzne liście kapusty. Kapustę rozkroić na 4 części, usunąć głąb i pokroić kapustę w cienkie paski. Papryki umyć, rozkroić na 4 części, usunąć gniazda i pokroić na paski grubości 1/2 cm.
  • 3
    Czerwone cebule pokroić w drobną kostkę.
  • 4
    Wymieszać ocet balsamiczny z sokiem z limonki, 4 łyżkami stołowymi wody, cukrem, 1 łyżką stołową soli i oliwią z oliwek. Doprawić płatkami chili oraz czakalaką. Oskubać listki pietruszki i pokroić w drobne paski. Kapustę wymieszać z papryką, cebulą, cebulą, pietruszką, nasionami kopru i dressingiem i odstawić na 3-4 godziny (najlepiej przez noc), aby kapusta „przegryzła się”. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem.