Sałatka z brokułami na parze

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Sałatka z brokułami na parze
Ta świeża, zdrowa i smaczna sałatka to doskonały wybór na pożywny lunch lub jako dodatek do potraw z grilla.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 główki brokułów, pokrojonych w różyczki
  • 4 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • Olej chili, do pokropienia
  • 1⁄4 czerwonej kapusty, rozdrobnionej
  • 1–2 świeże papryczki chili, posiekane (opcjonalnie)
  • Prażona cebulka lub solone orzeszki ziemne, do posypania
  • Ćwiartki ze świeżej cytryny, do wyciśnięcia
  • Przygotowanie

  • 1
    Gotuj brokuły na parze w 3-warstwowym naczyniu ze stali nierdzewnej Le Creuset 24 cm przez 3–5 minut, aż brokuły będą miały zielony żywy kolor i chrupiącą konsystencję. Zanurz brokuły w wodzie z lodem, aby zatrzymać proces gotowania i chrupiącą konsystencję. Odcedź i strząśnij nadmiar wody.
  • 2
    Smaż ząbki czosnku w oleju chili, aż będą chrupiące, wrzuć rozdrobnioną kapustę, ugotowane na parze brokuły i dopraw do smaku. Posyp świeżymi papryczkami chili, prażoną cebulką lub orzeszkami ziemnymi i podawaj z dużą ilością wyciśniętego, świeżego soku z cytryny.