Sałatka z buraków z zielonym sosem harissa

CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Sałatka z buraków z zielonym sosem harissa
Rozkoszuj się sałatką będącą symfonią smaku, która łączy w sobie słodkie buraki z zielonym, pikantnym sosem harissa. Nie tylko spełnia wszystkie oczekiwania smakowe, ale też apetycznie wygląda. Smakuje idealnie podana ze smażonym łososiem lub stekami z patelni grillowej.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g kaszy perłowej
  • 200 g zimnego serka śmietankowego
  • ½ szklanki przyprawy dukkah
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie plasterki
  • Sok z 1 cytryny
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 500 g buraków, obranych, przekrojonych na połówki i uprażonych
  • Pestki granatu
  • Pistacje do podania
  • Zioła do podania
  • Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Zielony sos z harissy:
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 2 łyżki kaparów
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego kminku, prażonego
  • 1 łyżeczka mielonego kopru włoskiego, prażonego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry, prażonej
  • 15 g świeżej kolendry
  • 15 g świeżej pietruszki naciowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 kostka lodu
  • 45 ml wody
  • Przygotowanie

  • 1
    Kaszę perłową ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i ułożyć na dużej tacy, aby ostygła.
  • 2
    Wysypać przyprawę dukkah na talerz, nabierać łyżeczką niewielkie porcje serka śmietankowego i formować z niego kulki. Obtaczać serek śmietankowy w dukkah (łyżeczka do wykrawania owoców bardzo dobrze sprawdza się do nabierania miękkiego serka śmietankowego, jeśli zanurzy się ją w ciepłej wodzie).
  • 3
    Wsypać pokrojoną w plasterki cebulę do małej miski, zalać sokiem z cytryny i dodać dużą szczyptę soli morskiej. Wymieszać i odstawić.
  • 4
    Aby przygotować zielony sos harissa, wymieszać składniki sosu blenderem ręcznym, razem z kostką lodu i wodą dla zachowania zieleni ziół. Spróbować i doprawić do smaku lub dodać odrobinę soku z cytryny.
  • 5
    Wsypać kaszę do miski w kształcie serca Le Creuset, skropić oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem. Na wierzch ułożyć połówki buraków i kulki serka śmietankowego. Posypać czerwoną cebulą i nasionami granatu, podawać z zielonym sosem harissa i pistacjami. Aby przygotować sałatkę dla dwóch osób, podziel proporcje składników na pół.