Sałatka z raddichio z grillowanymi winogronami i halloumi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
4-6 4-6
Sałatka z raddichio z grillowanymi winogronami i halloumi
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 małe cykorie radicchio
  • 100 g czerwonych winogron bezpestkowych
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżeczki świeżego rozmarynu, posiekanego
  • 225 g sera halloumi
  • 1 łyżka kremu balsamicznego
  • 1 łyżka oleju z orzechów laskowych
  • czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Opłukać radicchio, usunąć twardą część i ostrożnie oddzielić liście. Umyć i osuszyć winogrona.
  • 2
    Na żeliwnej patelni Le Creuset podgrzać 1 łyżkę oliwy, winogrona wraz z rozmarynem smażyć przez ok. 3-4 min. na średnim ogniu. Winogrona zdjąć z patelni i odłożyć do osobnego naczynia.
  • 3
    Ser halloumi pokroić na plastry grubości ok. 5-7 mm. Pozostałą na patelni oliwę podgrzać, plastry sera halloumi zarumienić z obu stron, aż będą chrupiące.
  • 4
    Liście radicchio, winogrona i podsmażony ser halloumi ułożyć na 6 talerzach. Sałatę pokropić kremem balsamicznym oraz olejem z orzechów laskowych, dodać nieco świeżo zmielonego pieprzu.