Serniki w rożnych smakach

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Serniki w rożnych smakach
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na spód:
  • 100 g herbatników pełnoziarnistych (herbatników trawiennych) lub herbatników imbirowych, drobno zmiażdżonych
  • 60 g masła
Na krem:
  • 340 g twarogu (temperatur pokojowa)
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru pudru, przesianego
  • 150 ml bitej śmietany, schłodzonej
Składniki na wybrane smaki:
  • twaróg cytrynowy, ok. 1 łyżka stołowa do smaku
  • ekstrakt mięty pieprzowej, 1-2 krople do smaku
  • 30–50 g białej lub ciemnej czekolady
  • karmelowy lub deserowy sos toffi, 1 łyżka do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozłóżyć 2 łyżeczki masy ciasteczek na dnie mini misek z kolekcji Le Creuset Calm i mocno docisnąć. Następnie wstawić do lodówki.
  • 2
    Wymieszać twaróg, cukier, cukier puder mikserem do czasu powstania kremowej masy. Dodać do masy bitą śmietanę aby powstała puszysta masa.
  • 3
    Aby nadać sernikom różne smaki, rozłóżyć masę do 4 misek i dodać składniki do danego smaku. Na masie z herbatników umieścić połączoną masę.
  • 4
    Trzymać w lodówce przez 4 – 6 godzin – lub do momentu kiedy masa stanie się twarda. Podawać z prażonymi płatkami kokosowymi, jadalnymi fioletowymi kwiatami, kawałkami czekolady, pistacjami i / lub twarogiem z cytryny.
  • 5
      Wskazówki: Jeśli chcesz, aby sernik szybciej się zestalił, namoczyć 1 arkusz żelatyny w zimnej wodzie, aż całkowicie zmięknie. Następnie wylać wodę i wycisnąć żelatynę. Rozpuścić żelatynę i dodać do mieszanki sernika. Aby masa była równomiernie jędrna, ostrożnie wymieszać masę kremowo-żelatynową, a następnie rozłożyć masę do misek.