Slice and bake – dyniowe ciasteczka

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Slice and bake – dyniowe ciasteczka
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na pomarańczowy środek:
  • 120 g mąki pszennej
  • 90 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g schłodzonego masła, w kostkach
  • 1 duże żółtko jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 20 kropel czerwonego barwnika spożywczego
  • 20 kropel żółtego barwnika spożywczego
 
  • Na czekoladową otoczkę:
  • 90 g mąki pszennej
  • 60 g kakao
  • 90 g cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 g schłodzonego masła, w kostkach
  • 1 duże żółtko jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Przygotowanie

  • 1
    Na początku przygotować ciasto na pomarańczową dynię we wnętrzu. Przy pomocy robota kuchennego wymieszać mąkę, cukier puder i sól. Dodać masło i mieszać, aż do uzyskania konsystencji mąki.
  • 2
    Żółtka, ekstrakt waniliowy i barwniki spożywcze ubić w małej misce. Ubite składniki powoli wlewać do misy pracującego robota kuchennego i wyrobić ciasto. Ciasto przełożyć na czysty blat.
  • 3
    Następnie z ciasta uformować wałek o długości 22 cm i lekko ścisnąć, aby stał się owalny. Odciąć mały kawałek ciasta na jednym końcu i rozwałkować w długi, cienki wałek. Ten cienki wałek położyć na owalnym wałku i docisnąć. W ten sposób powstanie środek w kształcie dyni. Ciasto włożyć do zamrażarki na czas przygotowywania ciasta czekoladowego.
  • 4
    Do przygotowania ciasta czekoladowego wymieszać mąkę, kakao, cukier puder i sól. Dodać masło i mieszać, aż do uzyskania mączystej konsystencji.
  • 5
    Żółtka i ekstrakt waniliowy ubić w małej misce. Ubite składniki powoli wlać do misa czysty blat.
  • 6
    Ciasto rozwałkować i uformować cienkie wałeczki o długości 22 cm. Wałeczkami - jeden przy drugim - obłożyć pomarańczowe ciasto, a następnie całość lekko zrolować do uzyskania gładkiej powierzchni. Owinąć rolkę folią spożywczą i umieścić w zamrażarce na 20 – 30 minut.
  • 7
    Ustawić piekarnik na funkcję góra-dół i rozgrzać do 180 °C.
  • 8
    Rulon pokroić w plastry o grubości 1,5 cm i umieścić w odstępach ok. 2,5 cm na blasze do pieczenia. Piec przez około 15 minut. Następnie pozwolić ciasteczkom nieco ostygnąć na blasze do pieczenia, a następnie umieścić je na kratce, aby całkowicie ostygły.