Słodkie bułeczki z dżemem i migdałami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Słodkie bułeczki z dżemem i migdałami
Owocowe, orzechowe i słodkie bułki wypełnione dżemem to absolutna przyjemność – zarówno do pieczenia, jak i do jedzenia.
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 szt gotowego ciasta drożdżowego
  • 200 g dżemu truskawkowego
  • Skórka z 1 pomarańczy
  • 20 g płatków migdałowych
  • Roztopione masło do posmarowania
LUKIER
  • Sok z 1 pomarańczy(może być czerwona)
  • 300 g przesianego cukru pudru
  • Przygotowanie

  • 1
    Umieść ciasto na lekko oprószonej mąką powierzchni. Rozwałkuj na kształt przypominający prostokąt o długości 45 cm. Podziel ciasto na dwa równe paski, krojąc pionowo przez środek.
  • 2
    Na jednym z pasków rozprowadź dżem na całej powierzchni, pozostawiając drugi pasek czysty. Posyp dżem równomiernie skórką cytrynową i płatkami migdałowymi. Umieść drugą połowę ciasta na wierzchu, aby zrobić kanapkę, i lekko dociśnij. Potnij na osiem pasków o szerokości 2,5 cm każdy.
  • 3
    Aby uformować bułeczki, weź pasek i złóż go na pół. Skręć go, jak w przypadku paluszków grissini, i wsuń oba końce pod spód, aby utworzyć skręcony węzeł.
  • 4
    Nasmaruj tłuszczem prostokątną formę do pieczenia Le Creuset 26 cm i ułóż na niej węzełki z ciasta. Przykryj i pozostaw na kolejne pół godziny, aby ciasto podwoiło swoją objętość. Posmaruj roztopionym masłem i posyp kilkoma dodatkowymi migdałami, jeśli chcesz, przed rozpoczęciem pieczenia w temperaturze 180°C przez 30–35 minut, aż bułeczki się zarumienią i będą całkowicie upieczone.
  • 5
    Podczas pieczenia bułek przygotuj lukier, mieszając oba składniki i posmaruj nim gorące bułeczki. Odstaw na 5 minut i podawaj.