Smażone kulki z sera bocconcini z sosem bazyliowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
6-8 6-8
Smażone kulki z sera bocconcini z sosem bazyliowym
Idealna przystawka przed uroczystym obiadem. Kulki z sera bocconcini smażone w chrupiącej, solonej panierce, podawane z wyrazistym sosem bazyliowym.
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

KULKI Z SERA BOCCONCINI
  • 10 g świeżego tymianku, posiekanego
  • 5 g rozmarynu, posiekanego
  • Skórka z 1 cytryny
  • 150 g panierki panko
  • 100 g mąki
  • 300 g małych kulek z sera bocconcini
  • 2 duże jajka od kur z wolnego wybiegu, ubite
  • 2 łyżki (30 ml) mleka
  • 2 szklanki oleju roślinnego, do smażenia
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
SOS BAZYLIOWY
  • 20 g bazylii, bez łodyg, grubo posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 30–50 g startego sera parmezan
  • 2 łyżki (30 ml) octu z prosecco lub białego wina
  • 4 łyżki (60 ml) oliwy z oliwek
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • Przygotowanie

  • 1
    Dodaj posiekane zioła i skórkę z cytryny do panierki panko i wymieszaj. Umieść mąkę, mleko i ubite jajka oraz panierkę panko z ziołami w 3 osobnych miskach. Odsącz i osusz bocconcini. Obtocz w mące, a potem w jajkach, panko, ponownie w jajkach i jeszcze raz w panko. Dzięki temu powstanie podwójna panierka, która zapobiegnie wytopieniu się sera. Schładzaj przez 30 minut (dzięki temu kulki nie będą pękać podczas smażenia).
  • 2
    Wlej olej do okrągłej brytfanny Signature Le Creuset i podgrzej. Smaż kulki na średnim ogniu przez około 1–1 ½ minuty, aż będą złotobrązowe z roztopionym środkiem. Wyjmij łyżką cedzakową i osusz na ręczniku kuchennym. Przypraw, kiedy są jeszcze gorące, i od razu podawaj.
  • 3
    Sos bazyliowy: Umieść wszystkie składniki w moździerzu i ucieraj do uzyskania dressingu o intensywnym kolorze.
  • 4
    Podawaj gorące kulki z sera bocconcini z sosem.