Smażone ziemniaczki w przyprawach z nutą cytryny

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Smażone ziemniaczki w przyprawach z nutą cytryny
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 800 g dużych ziemniaków obranych i umieszczonych w misce z wodą
  • olej rzepakowy do smażenia
  • starta skórka z 4 cytryn
  • 1 łyżeczka sproszkowanej cebuli/ płatków cebulowych
  • ¼ łyżeczki sproszkowanego czosnku
  • 1½ łyżeczki kminku
  • 2½ łyżeczki papryki
  • 1½ łyżeczki soli, plus dodatkowo do gotowania
  • 1 łyżeczka cukru
Propozycja podania:
  • Mieszanka oliwek
  • Tzatziki
  • Mieszanka krakersów serowych
  • Przygotowanie

  • 1
    Ziemniaki włóż do dużego garnka z zimną dobrze posoloną wodą i gotuj na wolnym ogniu. Ziemniaki należy gotować do czasu aż będą niemal ugotowane, ale nadal jędrne i zachowają kształt. Wyjmij ziemniaki z wody i włóż do dużej miski z lodowatą wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Zostaw na 10 minut, by wystygły.
  • 2
    Podgrzej olej rzepakowy w patelni do głębokiego smażenia do temperatury 160˚C lub wlej olej rzepakowy do dużego garnka do 1/3 wysokości naczynia i ustaw go na średnim / dużym ogniu.
  • 3
    Wyjmij ziemniaki z wody, pokrój w dużą kostkę (2½ cm x 2½ cm) i umieść na ręczniku papierowym, aby odsączyć namiar wody.
  • 4
    Połącz skórkę cytrynową z przyprawami, solą i cukrem i dobrze wymieszaj.
  • 5
    Partiami smaż kostki ziemniaków w gorącym oleju aż będą złociste, a następnie wyjmij je i osącz na papierowym ręczniku. Dopraw mieszanką przypraw póki są ciepłe. Powtarzaj czynności aż wszystkie kostki ziemniaków będą usmażone i przyprawione. Podawaj na ciepło wraz z oliwkami, sosem tzatziki i krakersami serowymi.Partiami smaż kostki ziemniaków w gorącym oleju aż będą złociste, a następnie wyjmij je i osącz na papierowym ręczniku. Dopraw mieszanką przypraw póki są ciepłe. Powtarzaj czynności aż wszystkie kostki ziemniaków będą usmażone i przyprawione. Podawaj na ciepło wraz z oliwkami, sosem tzatziki i krakersami serowymi.