Niezwykle łatwy do przygotowania posiłek, który świetnie nadaje się też do gotowania na później. Resztki są pyszne i można je zapakować na zimno następnego dnia do pudełka na lunch. Przygotuj dwa razy więcej szpinaku i zamroź połowę do wykorzystania następnym razem.
                          
                      
                      
        Składniki
    
    
        Przygotowanie
    
Składniki
- 12 płatów ciasta filo, rozmrożone
 - 2 małe czerwone cebule lub pory, pokrojone w cienkie plastry
 - 5 ząbków czosnku, rozgniecione
 - 800 g siekanego szpinaku
 - 200–300 g sera feta
 - 50 g masła
 - Oliwa z oliwek
 - Czarny sezam
 - Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
 - Do podania sałatka grecka domowej roboty lub kupiona w sklepie
 
- 
                            
Przygotowanie
 - 
                                1Rozdziel warstwy ciasta i posmaruj każdą warstwę oliwą z oliwek, a następnie złóż warstwy razem. Potrzebne są cztery zestawy po trzy warstwy. Przykryj je wilgotną ściereczką i odstaw na bok.
 - 
                                2Aby przygotować nadzienie, szpinak zblanszuj w garnku z gotującą się wodą, a następnie zanurz go w lodowatej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania. Szpinak przełóż do ściereczki i dobrze wyciśnij, aby pozbawić go nadmiaru wody. Cebulę podsmaż na patelni aż do lekkiej karmelizacji. Dodaj czosnek i smaż przez dwie minuty. Wyłącz ogień i dodaj szpinak. Przełóż do misy, pokrusz ser feta, dobrze wymieszaj i dopraw do smaku. Nie przesadź z solą, bo ser feta jest naturalnie słony.
 - 
                                3Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do temperatury 180°C. Nasmaruj tłuszczem garnek profesjonalny Gourmet 30 cm. Do natłuszczonego garnka wyłóż trzy pierwsze warstwy ciasta filo. Na powierzchnię ciasta wyłóż jedną trzecią mieszanki szpinakowej, a potem ponownie warstwy i nadzienie. Na wierzch połóż trzy ostatnie warstwy ciasta filo i posmaruj odrobiną oliwy z oliwek. Zawiń i zagnij boki do środka i posyp sezamem. Piecz przez 50 minut do momentu, aż się zarumieni i stanie się chrupkie. Wyjmij z piekarnika i podawaj na ciepło z sałatką grecką.