![Sparkler jeżynowo – rozmarynowy](/on/demandware.static/-/Library-Sites-lc-sharedLibrary/default/dw75aff68c/images/recipe/HD_PNG_LC_20200430_DE_RC_CI_r0000000000410_GER.png)
Główne SKŁADNIKI
- Owoce
Składniki
Przygotowanie
Składniki
- 350 g jeżyn i 12-15 jagód do dekoracji
- 350 ml wody
- 350 g cukru
- 4-5 gałązek rozmarynu
- 1 butelka szampana lub wina musującego Crémant bądź Winzersekt
-
Przygotowanie
-
1Doprowadzić jeżyny, wodę i cukier do wrzenia w rondelku lub w małym garnuszku. Gotować przez kolejne dziesięć minut w niskiej temperaturze, aż jeżyny staną się miękkie i powstanie różowy syrop. Zdjąć garnek z ognia, przepuść syrop przez drobne sito i pozostaw do ostygnięcia.
-
2Kieliszki do szampana napełnić około 30 ml syropu i dodać po 3 jeżyny do każdej szklanki.
-
3Do każdego kieliszka dolać szampana i każdy koktajl udekorować gałązką rozmarynu.