Śródziemnomorskie szaszłyki warzywne oraz kofta z kurczaka

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Śródziemnomorskie szaszłyki warzywne oraz kofta z kurczaka
Główne SKŁADNIKI
  • Drób
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Kofta na patyku:
  • 500 g mielonego mięsa drobiowego (idealnie nadaje się do tego mieszanka z piersi i udka)
  • 25 g bułki tartej namoczonej w 2 łyżkach wody
  • sól i czarny pieprz
  • 1 rozdrobniony ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka lekkiej oliwy do smażenia
  • 2 cebulki dymki pokrojone w cienkie krążki
  • 1 czerwona papryka chili pokrojona
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki mielonej kolendry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka świeżej siekanej mięty
  • 1 łyżka siekanej pietruszki
  • 1 łyżka siekanej kolendry
  • 35 g siekanych pistacji
Szaszłyki wegetariańskie:
  • 8 czerwonych pomidorów kiściowych w całości
  • 8 żółtych pomidorów kiściowych w całości
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na 8 małych kawałków
  • 1 żółta papryka pokrojona na 8 cząstek
  • 1 mała zielona i żółta cukinia, pokrojone na 8 plastrów ok. 1 cm grubości
  • 2 małe czerwone cebule pokrojone na 8 cząstek
  • 2 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego do smażenia
Tzatziki:
  • 200 g ogórka sałatkowego, bez nasionek, pokrojonego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 rozdrobniony ząbek czosnku
  • drobno posiekane liście małej wiązki mięty
Do serwowania:
  • 8 pit pełnoziarnistych
  • 1 mała główka pokrojonej sałaty rzymskiej
  • 15 g kolendry
  • ½ cytryny
  • ewentualnie pieprz Aleppo
Dodatkowo:
  • patyczki metalowe (długość 20 cm)
  • Przygotowanie

  • 1
    Do wykonania szaszłyków kofta: Wszystkie składniki wraz z ½ łyżki soli i nieco pieprzu przełożyć do miseczki i dobrze rozgnieść dłońmi. Mieszankę rozłożyć na 8 równych porcji. Uformować z nich krótkie, grube kiełbaski i nabić na osiem cienkich metalowych patyków do szaszłyków.
  • 2
    Do wykonania szaszłyków warzywnych: przygotowane warzywa wraz z jedną łyżką oliwy i przyprawami przełożyć do miseczki, dobrze wymieszać. Kawałki warzyw nałożyć na osiem długich patyczków.
  • 3
    Do wykonania tzatziki: wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i doprawić. Przed podaniem przełożyć do małych miseczek.
  • 4
    Patelnię bez oleju rozgrzewać przez kilka minut na średnim ogniu. Jak tylko patelnia się rozgrzeje, rozprowadzić pędzelkiem olej. Ułożyć obok siebie na grillowej patelni cztery szaszłyki drobiowe i cztery warzywne a następnie grillować przez ok. 8 minut. Odwracać co 2 - 3 minuty, aż szaszłyki przejdą uzyskując piękny brązowy kolor. Zdjąć i odłożyć w ciepłe miejsce, pozostałe szaszłyki podobnie usmażyć.
  • 5
    Serwowania: Sałatę rzymską pokroić, kolendrę posiekać, wszystko doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Pitę lekko podsmażyć, naciąć z każdej strony tak, aby powstała kieszonka. Uwaga: Gorąca para! Kieszonki wypełnić sałatą rzymską. Do kieszonki pity przełożyć jeden szaszłyk warzywny i jedną koftę, wyjąć metalowe patyczki. Udekorować tzatzikami, dodać łyżkę, odrobinę pieprzu z Aleppo i natychmiast podawać.
  • 6
    Wskazówka: pieprz Aleppo to aromatyczna papryka, która po usunięciu ziaren nie jest bardzo ostra. Papryczki znane są właśnie jako pieprz Aleppo. Tradycyjnie pochodzą z Syrii lub Turcji, hodowane są również w Chinach i Afryce.