Suflet czekoladowy

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Suflet czekoladowy
Rich dark chocolate provides an intense flavour to this light, baked dish. It is the perfect dessert to finish your romantic homemade meal for two.
Główne SKŁADNIKI
  • Czekolada
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 3 łyżki masłaa
  • 2 łyżki kakao
  • 85 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 jajka, oddzielone
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, kuchenka gazowa: 4).
  • 2
    Nasmarować cztery foremki 1 łyżką masła, a następnie posypać je kakao. Wyjąć nadmiar kakao z foremek.
  • 3
    Rozpuścić czekoladę i pozostałe masło w dużej misce nad garnkiem z gotującą się wodą, do czasu aż mieszanina będzie gładka. Zdjąć z ognia i dodać ekstrakt waniliowy. Dodać po kolei żółtka i wymieszać do uzyskania gładkiej masy. Odłożyć.
  • 4
    W innej dużej misce ubić białka z cukrem, solą i proszkiem do pieczenia na sztywno. Ostrożnie wlać mieszankę z białek do czekolady za pomocą metalowej łyżki. Wlać mieszaninę do foremek.
  • 5
    Wstawić suflet do piekarnika na około 10-15 minut i odrazu podawać. Suflet powinien urosnąć i zastygnąć.