Summer Rolls

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
6-8 6-8
Summer Rolls
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Orzechowy Dip:
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 1 mała czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 limonka, sok i skórka
  • 1 łyżeczka miodu
Summer Rolls:
  • 200 g tofu, odsączone i pokrojone w plasterki o grubości 0,5 mm
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 8 arkuszy papieru ryżowego (16 x 16cm)
  • Mango / żółta cukinia i / lub żółta papryka
  • 10 g świeżej kolendry
  • 50 g miksu kiełek
  • Przygotowanie

  • 1
    Wymieszać wszystkie składniki do dipu orzechowego z 2 łyżkami gorącej wody i mieszać, aż masa będzie gładka.
  • 2
    Marynować paski tofu w sosie sojowym przez 15 minut. Później wyjąć tofu i lekko obtoczyć w mące kukurydzianej.
  • 3
    Rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać olej i podsmażyć tofu na złoty kolor przez 3-5 minut. Następnie wyjąć i osuszyć papierem kuchennym.
  • 4
    Napełnić płytką miskę lub talerz wodą o głębokości około 1 cm. Zanurzyć arkusz papieru ryżowego w wodzie na około dziesięć sekund z obu stron, następnie umieścić go na desce.
  • 5
    Umieścić na pojedynczym arkuszu trochę tofu oraz warzyw na środku, a następnie rozłóżyć na nich zioła i kiełki. Zwinąć mocno, aby zrobić rolkę. Powtórzyć z pozostałymi 7 arkuszami.
  • 6
    Podawać rollsy z dipem orzechowym.
  • 7
     Wskazówka: Wyobraźnia nie ma granic! Składniki zastosowane do rollsów to dopiero początek. Do rollsów można również użyć awokado, surowe buraki, papryki, czerwoną kapustę lub marchewkę.