Surówka ze smażonym pstrągiem, kaparami, ogórkami i jabłkiem

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
2-4 2-4
Surówka ze smażonym pstrągiem, kaparami, ogórkami i jabłkiem
Ten smażony pstrąg tęczowy to proste i pyszne danie, które można przygotować w mniej niż godzinę, i podawać z sałatką.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • Oliwa z oliwek, do pieczenia
  • 2 filety z pstrąga tęczowego
  • 15 ml (1 łyżka) soku z cytryny
SURÓWKA Z OGÓRKA I JABŁKA
  • 2 jabłka bez gniazd, pokrojone w drobne paseczki
  • 2 fenkuły, pokrojone na cienkie plasterki
  • 4 małe ogórki lub 1 duży, cienko pokrojone
  • 3 szalotki, drobno posiekane
  • 50 g rzodkiewki, cienko pokrojonej
  • 50 g (1/4 szklanki) kaparów, opłukanych i odsączonych
  • Różne zioła, do przybrania
SOS
  • 125 ml (1/2 szklanki) jogurtu naturalnego
  • 10 ml (2 łyżeczki) musztardy Dijon
  • 45 ml (3 łyżki) zimnej wody
  • 15 ml (1 łyżka) soku z cytryny
  • 30 ml (2 łyżki) oliwy z oliwek extra virgin
  • Skórka z 1 cytryny
  • Sól i świeżo młotkowany czarny pieprz
  • Przygotowanie

  • 1
    Surówka: włóż do miski wszystkie składniki, oprócz kaparów i ziół. Potrząśnij delikatnie, aby wymieszać składniki.
  • 2
    Sos: wymieszaj jogurt i musztardę. Następnie dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
  • 3
    Skrop pstrąga oliwą z oliwek i dopraw delikatnie solą oraz czarnym pieprzem. Nagrzej żeliwną kwadratową płytę grillową Le Creuset o boku 26 cm, aż będzie gorąca. Połóż pstrąga na płycie, skórką do dołu i piecz przez około 3–4 minuty. Ostrożnie obróć na drugi bok i piecz przez kolejne 2 minuty. Skrop sokiem z cytryny, a następnie zdejmij z ognia. Odstaw na kilka minut.
  • 4
    Zdejmij skórkę i rozdrobnij mięso. Dodaj rozdrobnione mięso pstrąga do surówki. Polej surówkę sosem i delikatnie pomieszaj, aby sos pokrył wszystkie składniki. Udekoruj ziołami i kaparami.