Sushi Chirashi z wodorostami arame

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Sushi Chirashi z wodorostami arame
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

NA RYŻ:
  • 340 g japońskiego ryżu
  • 360 ml wody
  • 50 ml Sushi-Su (Ocet do ryżu sushi: 50 ml octu ryżowego + 1 łyżka cukru + 1 łyżeczka soli - rozpuścić cukier i sól)
NA ARAME:
  • 4 suszone grzyby shiitake
  • 100 ml wody
  • 15 g suszonego Arame
  • 1 średnia marchewka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mirinu (wino ryżowe)
  • 1 łyżka Sake
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju roślinnego
DO DEKORACJI:
  • garść groszku cukrowego, ugotować i pokroić w cienkie plasterki
  • Przygotowanie

  • 1
    Ryż dokładnie opłukać na sicie przez kilka minut przed przygotowaniem, do czasu aż woda będzie czysta.
  • 2
    Odcedzić ryż i umieścić go w Cocotte Every z 360 ml wody. Moczyć w zimnej wodzie przez 30 minut.Doprowadzić wodę do wrzenia przez 30 sekund na średnim ogniu.
  • 3
    Następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 8–9 minut.
  • 4
    Zdjąć z ognia i pozwolić mu ostygnąć przez 5–10 minut.
  • 5
    Polać ryż Sushi-Su i drewnianą łyżką delikatnie przemieszać, gdy ryż ostygnie. Sushi-Su nadaje ryżowi intensywniejszy aromat i lepki, błyszczący wygląd.
  • 6
    Zagotować wodę w rondlu z 1 łyżeczką soli, dodać groszek do wrzącej wody i blanszować przez kilka minut. Nie gotować zbyt długo! Następnie osuszyć i włóżyć do miski z zimną wodą. Odcedzić dokładnie i pokroić w cienkie plasterki. Odłóżyć na bok do dekoracji.
  • 7
    Aby przygotować bulion należy namoczyć suszone grzyby shiitake w zimnej wodzie przez kilka godzin lub przez noc. Przy małej ilości czasu, można alternatywnie zalać grzyby wrzącą wodą i pozostawić je na 15 minut jak herbatę. Następnie odłóżyć grzyby na bok.
  • 8
    Przed gotowaniem włóżyć suszone Arame do zimnej wody na 5-7 minut. Ostrożnie wylać wodę.
  • 9
    Pokroić obraną marchewkę w bardzo drobną kostkę.
  • 10
    Rozgrzać olej na patelni i smażyć przez kilka minut Arame, namoczone grzyby shiitake i marchewkę.
  • 11
    Dodać bulion shiitake, sake, brązowy cukier, mirin, sos sojowy i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.Wszystko wymieszać z ryżem.
  • 12
    Podawać przyozdobione na płaskim talerzu z groszkiem cukrowym.