Szaszłyki warzywne z zielonym sosem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Szaszłyki warzywne z zielonym sosem
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 200 g sera Halloumi, pokrojonego w kostkę
  • 150 g boczniaków ostrygowatych
  • 200 g kolorowych pomidorów
  • 4 małe bakłażany przepołowione
  • 80 g rzodkiewek
  • 3 małe buraki, pokrojone w ćwiartki
  • 80 g groszku cukrowego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
  • 4-6 liści jarmużu, bez łodyg
Zielony dip:
  • 180 g liści jarmużu, bez łodyg
  • Sól morska
  • Sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 zielona papryczka chili, posiekana
  • 125 g pesto z bazylii
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku, rozdrobniony
  • Jogurt grecki
  • Czarne ziarna sezamu
  • Przygotowanie

  • 1
    Halloumi w kostkach i warzywa nakłuć na drewniane patyczki zamoczone w wodzie. Lekko natrzeć oliwą, doprawić solą i pieprzem, grillować na kwadratowej patelni do grillowania Le Creuset (26 cm) przez ok. od 2 do 3 minut z każdej strony aż lekko się zarumienią.
  • 2
    Do wykonania zielonego dipu: wszystkie składniki wymieszać na gładko w robocie kuchennym. Dip pozostanie świeży w słoiku przez około tydzień.
  • 3
    Kilka łyżek zielonego dipu ułożyć pod jogurtem.
  • 4
    Szaszłyki podawać ze świeżym jarmużem, który stanowi chrupiącą przekąskę. Na koniec warzywa posypać sezamem i polać zielonym dipem.