Szaszłyki z grillowanego łososia i dymek w opiekanym chlebie pita

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
4-6 4-6
Szaszłyki z grillowanego łososia i dymek w opiekanym chlebie pita
Te smaczne grillowane szaszłyki z łososia smakują doskonale podawane z chlebem pita.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

MARYNATA
  • 80 ml oliwy z oliwek
  • 5 ml oleju sezamowego
  • Sok i skórka z 2 limonek
  • 5 ml płatków chili
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 10 ml miodu
  • 5 ml wędzonej papryki
ŁOSOŚ
  • 1 kg fileta ze świeżego łososia (korpus zamiast ogona ze względu na jego grubość)
  • 300 g cebuli dymki lub młodego pora
DO PODANIA
  • Grillowany chleb pita przekrojony na pół
  • Plasterki rzodkiewki
  • Świeżo pokrojony koperek
  • Jogurt cytrynowy
  • Kawałki limonki
  • Przygotowanie

  • 1
    Przygotowanie marynaty: połącz wszystkie składniki.
  • 2
    Pokrój łososia na duże, równe kawałki. Włóż do marynaty i odstaw na bok, w temperaturze pokojowej, na 15 minut, aby wszystkie smaki pięknie się wymieszały.
  • 3
    Opal całe cebule dymki lub młode pory nad ogniem, aż staną się delikatnie miękkie. Pokrój je na równe, wystarczająco duże kawałki, aby można je było nadziać na szaszłyk. Przygotowanie szaszłyka: nadziewaj kawałki łososia na szaszłyk naprzemiennie z cebulą dymką lub porami.
  • 4
    Nagrzej kwadratową patelnię grillową żeliwo Le Creuset o boku 24 cm na średnim-dużym ogniu i smaż każdy bok szaszłyka przez 2–3 minuty, według gustu. Jeśli nie obierasz ryby ze skóry, smaż szaszłyk dłużej, aby skórka była chrupiąca. Podawaj gorące szaszłyki łososiowe z przekrojoną, opiekaną pitą, plasterkami rzodkiewki, świeżo pokrojonym koperkiem, jogurtem cytrynowym i kawałkami limonki.