Szynka w szampańsko-waniliowej glazurze

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
8-10 8-10
Szynka w szampańsko-waniliowej glazurze
A joyous dish to create, once preperared a 90 minute cooking time gives plenty of opporunity to enjoy the festivities with loved ones.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2,8 kg szynki(czas gotowania 45 minut na kg)
  • 4-6 szalotek, przekrojone na pół
  • 2 łodygi selera, posiekane
  • 2 marchewki, obrane i posiekane
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżka całych ziaren pieprzu
  • 1 łyżeczka goździków
  • 500-750 ml bulionu drobiowego lub wody
Szamapańsko-waniliowa glazura:
  • 625 ml wina musującego
  • 1 laska wanilii, podzielona wzdłuż
  • 325 g dżemu morelowego
Jagody:
  • 350 g jagód
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do 180 ° C grzanie górne / dolne (kuchenka gazowa, poziom 4).
  • 2
    Na szynkę: szalotkę, seler, marchewkę, rozmaryn, ziarna pieprzu i goździki włożyć do brytfanny i ułożyć szynkę na wierzchu. Szynkę zalać bulionem, przykryć folią aluminiową i gotować 45 minut na każdy kg szynki. Szynkę można przygotować dwa dni wcześniej lub dzień wcześniej.
  • 3
    W celu glazurowania szynki należy pozbawić szynki skórki i tłuszczu z zewnątrz. Na szynce powinno pozostać tylko dobre ½ cm tłuszczu.
  • 4
    Następnie ostrym nożem nacinamy diamenty w warstwę tłuszczu.
  • 5
    Glazurę, wino musujące, laskę wanilii i dżem morelowy podgrzać w rondelku i pozostawić na około 5-8 minut do zagotowania.
  • 6
    Teraz rozprowadź pędzelkiem część glazury na szynce i wstaw do piekarnika na 45 minut przy 200 ° C grzanie górne / dolne (kuchenka gazowa poziom 6).
  • 7
    Następnie polewaj szynkę glazurą co 10 minut, aż szynka będzie gotowa, a glazura zmieni kolor na ładny brązowy. Wyjmij szynkę z piekarnika i odstaw na 30 minut przed pokrojeniem.
  • 8
    W międzyczasie w rondelku podgrzewać jagody i miód przez 2-3 minuty.
  • 9
    Szynkę pokroić w cienkie plasterki, ułożyć na talerzu i podawać z jagodami.