Tabouleh ze szpinakiem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Tabouleh ze szpinakiem
Główne SKŁADNIKI
  • Mąka
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżki stołowej masła
  • 200 g kaszy bulgur
  • 200 ml gorącego rosołu warzywnego
  • 250 g młodego szpinaku
  • 1/2 małego ogórka sałatkowego
  • 200 g pomidorów czereśniowych
  • kilka drobno posiekanych gałązek świeżej mięty
  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    W garnku rozgrzać dwie łyżki oleju i masło. Poddusić w nim bulgur przez 1 minutę, dodać 200 ml rosołu warzywnego, trochę soli i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i przykryć i pozostawić do napęcznienia na 20 minut.
  • 2
    Młody szpinak umyć, osuszyć i grubo posiekać. Ogórek oczyść, umyć, obrać i pokroić w bardzo małą kostkę. Pomidory umyć, usunąć szypułkę i pokroić na ćwiartki. W dużej misce wymieszać przygotowane składniki i bulgur, doprawić sokiem z cytryny i pozostałą oliwą z oliwek.