Tacosy z kolendrą, limonką i krewetkami oraz z salsą z mango

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Tacosy z kolendrą, limonką i krewetkami oraz z salsą z mango
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 750 g obranych, oczyszczonych i pokrojonych na kęsy krewetek
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka startej skórki limonki
  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżka stołowa świeżego, drobno posiekanego oregano
  • opcjonalnie trochę pieprzu cayenne
  • Składniki dodawane w dalszej kolejności:
  • 1 łyżka stołowa masła
  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 2 łyżki stołowe soku z limonki
  • 2 łyżki stołowe świeżej, drobno posiekanej kolendry
  • Do kremu z avocado:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki stołowe majonezu
  • 1 łyżka stołowa soku z limonki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • 150 g kwaśnej śmietany
  • Inne:
  • 8 małych tortilli o wielkości taco
  • olej
  • stary ser cotija, wiórki parmezanu lub ser feta
  • opcjonalnie ostry sos
  • drobno poszatkowana czerwona kapusta
  • salsa z mango, patrz przepis
  • Przygotowanie

  • 1
    Wszystkie składniki do krewetek (z wyjątkiem wymienionych w „Składniki dodawane w dalszej kolejności”) włożyć do miski i wymieszać. Odstawić na 15 do 30 minut w temperaturze pokojowej. W międzyczasie przygotować krem z awokado i salsę z mango (patrz przepis poniżej).
  • 2
    Aby przygotować krem z awokado, należy przekroić awokado na pół i usunąć pestkę. Wyjąć łyżką miąższ i przełożyć do miski. Czosnek obrać i drobno posiekać. Awokado, czosnek, majonez, sok z limonki i sól zmiksować mikserem ręcznym lub widelcem. Następnie dodać śmietanę.
  • 3
    Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu, dodać masło i oliwę z oliwek i na tym smażyć krewetki przez kilka minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone, ale jeszcze miękkie.
  • 4
    Skropić sokiem z limonki i posypać kolendrą.
  • 5
    W celu ogrzania tortilli posmarować je odrobiną oleju, a następnie podgrzać na patelni na średnim ogniu przez pół minuty z każdej strony. Na końcu tortille położyć na wałku do ciasta i uformować w taco. Tacos do napełnienia nadzieniem najlepiej ułożyć w taki sposób, aby się wzajemnie podtrzymywały i nie przewracały. Następnie napełniać je po kolei krewetkami z kolendrą i limonką, salsą z mango, poszatkowaną czerwoną kapustą i serem. Krem z awokado podawać oddzielnie.