Tajska sałatka z wołowiny z sosem z marynowanych jagód goji, nerkowców i imbiru

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
PORCJE
2-4 2-4
Tajska sałatka z wołowiny z sosem z marynowanych jagód goji, nerkowców i imbiru
Soczysty stek z antrykotu z marynowanymi jagodami goji i sosem z nerkowców i imbiru sprawia, że ta tajska sałatka z wołowiny to pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu danie lunchowe.
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 steki z antrykotu
MARYNATA
  • Skórka z 2 limonek
  • 45 ml (3 łyżki) soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka świeżo startego imbiru
  • 15 ml (1 łyżka) miodu
  • 10 ml (2 łyżeczki) sosu rybnego
  • 15 ml (1 łyżka) oleju z prażonego sezamu
  • 30 ml (1 łyżka) oleju roślinnego
MARYNOWANE JAGODY GOJI
  • 45 ml (3 łyżki) octu jabłkowego, podgrzanego
  • 10 ml (2 łyżeczki) miodu
  • ½ łyżeczki drobnej soli
  • 1/3 szklanki jagód goji
SOS Z NERKOWCÓW I IMBIRU
  • 100 g nerkowców, namoczonych w gorącej wodzie przez 30 minut
  • 15 ml (1 łyżka) świeżo startego imbiru
  • 20 ml sosu sojowego
  • 10 ml (2 łyżeczki) miodu
  • 20 ml octu jabłkowego
  • 80 ml (1/3 szklanki) zimnej wody
  • 15 ml (1 łyżka) soku z limonki
SAŁATKA
  • 4 małe ogórki, pokrojone na cienkie plasterki
  • 1 mała kapusta czerwona, poszatkowana
  • 1 mała kapusta zielona, poszatkowana
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w bardzo cienkie plasterki
  • 4 szalotki, drobno posiekane w kostkę
  • 1 papryczka chili, bez pestek i drobno pokrojona
  • Po ½ szklanki świeżej mięty, kolendry i bazylii
  • 30 ml (2 łyżki) prażonego sezamu, do wykończenia
  • ¼ łyżeczki płatków suszonego czerwonego chili
  • Przygotowanie

  • 1
    Do przygotowania marynaty: umieść wszystkie składniki w małej misce i dokładnie wymieszaj, do połączenia.
  • 2
    Włóż steki do naczynia niewchodzącego w reakcję z żywnością. Skrop steki połową marynaty. Przykryj naczynie, włóż je do lodówki i marynuj mięso przez kilka godzin. Pozostałą część marynaty zachowaj do udekorowania sałatki.
  • 3
    Do przygotowania marynowanych jagód goji: wymieszaj wszystkie składniki w misce. Pozostaw na 30 minut do zmacerowania.
  • 4
    Do przygotowania sosu: odcedź orzechy nerkowca i przełóż do robota kuchennego. Dodaj pozostałe składniki sosu i blenduj do uzyskania całkowicie gładkiej masy.
  • 5
    Przed grillowaniem wyjmij marynowane steki z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej. Nagrzej żeliwną patelnię grillową Le Creuset o średnicy 30 cm, aż będzie gorąca. Obsmażaj steki na średnim/dużym ogniu przez 3–4 minuty. Następnie obróć na drugą stronę i smaż przez kolejne 3 minuty lub według gustu. Zanim pokroisz mięso na plasterki, odstaw je na 5–7 minut.
  • 6
    Włóż do dużej miski wszystkie składniki sałatki z wyjątkiem sezamu. Dodaj pozostałą część marynaty i potrząśnij delikatnie miską, aby marynata pokryła wszystkie składniki. Przełóż sałatkę na półmisek. Ułóż kawałki steków na sałatce. Posyp sezamem i podaj sos z nerkowców w oddzielnym naczyniu.