Tajski kurczak z czerwonym curry

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Tajski kurczak z czerwonym curry
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Czerwona pasta tajska:
  • 1 łyżka stołowa prażonych całych nasion kolendry
  • 1 łyżka stołowa prażonych całych nasion kminu rzymskiego
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej pokrojone w kostkę
  • 150 g grubo posiekanej prażonej papryki czerwonej ze słoika
  • 3 łyżki stołowe pasty chili
  • 30 g startego imbiru
  • 3 grubo posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe kurkumy
  • szczypta soli morskiej
  • starta skórka i sok z limonki
  • 2 grubo posiekane cebule dymki (razem z zielonymi końcówkami)
  • 2 łyżki stołowe roztopionego oleju kokosowego
  • Curry:
  • 1 łyżka stołowa oleju kokosowego
  • 1 duża cebula czerwona w krążkach
  • 800 g pokrojonego w kawałki mięsa z kurczaka
  • 1 duża, pokrojona w kostkę papryka czerwona
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 łyżka stołowa syropu klonowego
  • 2 listki limonki kaffir
  • szczypta soli morskiej
  • 150 g groszku cukrowego lub śnieżnego
  • Do serwowania:
  • kawałek imbiru wielkości kciuka
  • 6 liści
  • bazylii tajskiej
  • 1 cebula dymka
  • 1 chili
  • ryż jaśminowy
  • Przygotowanie

  • 1
    W pierwszej kolejności przyprażyć kolendrę i nasiona kminku na suchej patelni na małym lub średnim ogniu. Aby nie dopuścić do przypalenia się przypraw, należy je regularnie mieszać. Po 2-3 minutach, gdy tylko wyczuje się zapach i nasiona zaczną pękać, zdjąć naczynie z ognia.
  • 2
    Po uprażeniu nasion można przygotować pastę. W tym celu należy zmiksować w robocie kuchennym wszystkie składniki na gładką, jednorodną pastę. Aby pasta była bardziej plastyczna, można dodać 1-2 łyżki wody. Pastę odstawić, aż będzie potrzebna.
  • 3
    Następne roztopić w brytfannie na średnim ogniu olej kokosowy. Smażyć w nim cebulę około 5 minut, aż stanie się miękka.
  • 4
    Następnie dodać kurczaka (ewentualnie w kilku porcjach) i podsmażyć na brązowo.
  • 5
    Dodać kostki papryki i wymieszać z pastą curry własnej roboty. Podsmażać przez około 2-3 minuty, regularnie mieszając. Dolać mleka kokosowego oraz kolejną pełną puszkę wody i dobrze wymieszać.
  • 6
    Dodać syropu klonowego oraz liści limonki i doprowadzić wszystko o wrzenia. Następnie dusić na wolnym ogniu przez 20-30 minut, aż sos zgęstnieje, a kurczak się ugotuje. Na 5 minut przed końcem gotowania dodać groszku cukrowego.
  • 7
    Do serwowania pokroić kawałek imbiru w cienkie słupki, posiekać grubo liście bazylii, a dymkę i chilli w cienkie plasterki. Tym posypać curry i podawać z gotowanym ryżem jaśminowym.
 
Jeśli jest za mało czasu, gotową czerwoną pastę tajską można kupić w sklepie z przyprawami azjatyckimi i rozpocząć przygotowanie od punktu 3. Wtedy kolacja będzie gotowa w 20 minut. || W przypadku wersji wegetariańskiej kurczaka można zastąpić pokrojonymi w kostkę batatami lub dynią piżmową. Do tej potrawy doskonale pasują również warzywa azjatyckie, takie jak pak choi.
 
 
Le Creuset