Tamagoyaki

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Mniej niż 30 minut Mniej niż 30 minut
PORCJE
1-2 1-2
Tamagoyaki
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Omlet:
  • 30 ml bulionu dashi
  • ½ łyżki stołowej cukru
  • 1 łyżka stołowa skrobi
  • 3 jajka
Nadzienie:
  • 50 g gotowanego i drobno posiekanego szpinaku
  • 1 łyżka stołowa majonezu
  • 1 łyżka stołowa sezamu
  • smażony łosoś (pokrojony wzdłuż na grube paski), opcjonalnie
  • olej do smażenia
  • Przygotowanie

  • 1
    Dashi, cukier i skrobię dobrze wymieszać.
  • 2
    Jajka dokładnie roztrzepać w misce, a następnie przelać przez drobne sito. Dokładnie wymieszać z mieszanką dashi.
  • 3
    Szpinak dobrze wymieszać z majonezem i sezamem.
  • 4
    Na patelni podgrzać odrobinę oleju.
  • 5
    Jedną czwartą masy jajecznej wlać na połowę patelni i pozostawić do ścięcia. Gdy dolna strona omleta zetnie się, rozłożyć szpinak i kawałki łososia na omlecie i zwinąć wszystko razem z krawędzi patelni. Wierzch omletu powinien zawsze być płynny, aby się skleił.
  • 6
    Ponownie wlać trochę masy jajecznej na patelnię. Gdy dno się zetnie zawinąć omlet jak poprzednio. Proces powtarzać, aż masa jajeczna się skończy i powstanie rulonik z omleta.
  • 7
    Na koniec smażyć po obu stronach przez minutę.
  • 8
    Zwinięty omlet zdjąć z patelni, położyć go na desce i pokroić wedle uznania.