Tarta tatin z miodem, parmezanem i porem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Tarta tatin z miodem, parmezanem i porem
Podawaj z cienkim plastrem sera gorgonzola na górze tarty tatin, aby roztopił się w cieple. Pyszne w połączeniu z kieliszkiem różowego wina i lekką, zieloną sałatką jako dodatek.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 800 g rozmrożonego gotowego ciasta francuskiego
  • Mąka do posypania
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 40 g masła
  • 30 ml miodu
  • 30 ml musztardy Dijon
  • 45 ml czerwonego octu winnego
  • 3 gałązki rozmarynu
  • 10-12 dużych porów, pokrojonych w kółka 3 cm
  • Sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz, do smaku
  • 60 g parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzej piekarnik do temperatury 220°C. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką powierzchni i przytnij je tak, aby pasowało do garnka profesjonalnego Gourmet 30 cm Le Creuset, używając pokrywki do określenia rozmiaru. Umieść ciasto w lodówce na 20 minut, by je schłodzić.
  • 2
    Umieść garnek na średnim ogniu i roztop masło z oliwą z oliwek, aż się spieni. Dodaj miód, musztardę i ocet, a następnie zmniejsz ogień na mały. Niech miód lekko się skarmelizuje. Gdy mieszanka miodowo-maślana uzyska kolor średnio-bursztynowy, wyłącz ogień i rozsyp część rozmarynu na dnie formy do pieczenia i zapiekania. Ułóż kółka porów na całej powierzchni garnka. Przypraw solą i ponownie włącz ogień. Skarmelizuj pory, często sprawdzając kolor, aby się nie spaliły.
  • 3
    Zdejmij z ognia i posyp tartym parmezanem. Nałóż schłodzone ciasto i załóż na siebie krawędzie. Zrób krzyżyk pośrodku ciasta, aby umożliwić wydostawanie się pary i umieść je w nagrzanym piekarniku. Piecz przez 30–40 minut, aż ciasto będzie całkowicie upieczone. Pozostaw do ostygnięcia w garnku na 5 minut, a następnie ostrożnie odwróć i wyłóż na talerz. Niektóre pory mogą pozostać w garnku, po prostu włóż je z powrotem do ciasta. Jeśli chcesz, mocniej posyp startym parmezanem i podawaj ze świeżą zieloną sałatką.