Tęczowe sajgonki z dipem z orzeszkami ziemnymi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
6-8 6-8
Tęczowe sajgonki z dipem z orzeszkami ziemnymi
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 100 g czerwonej kapusty
  • 100 g marchwi
  • 100 g cukinii
  • 75 g owocu mango
  • 2 cebule dymki
  • 1 mały pęczek kolendry
  • 2 łyżki stołowe słodkiego sosu chili
  • starta skórka limonki
  • 12 arkuszy papieru ryżowego na sajgonki
  • Dip:
  • 75 g chrupiącego masła orzechowego
  • 1 łyżki stołowe sosu sriracha
  • 1 łyżki stołowe sosu hoisin
  • 1 limonka
  • Przygotowanie

  • 1
    Kapustę pokroić lub poszatkować i włożyć do dużej miski. Marchewkę obrać, pokroić w bardzo cienkie słupki o długości ok. 8 cm i dodać do kapusty. Z cukinią postąpić tak samo, lecz zostawić skórkę.
  • 2
    Następnie pokroić mango w drobną kostkę, a dymkę w cienkie krążki i dodać do warzyw razem z drobno posiekaną kolendrą i skórką z limonki. Wszystko podlać sosem chili i dobrze wymieszać.
  • 3
    Następnie przygotować arkusze papieru ryżowego zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na każdym arkuszu położyć małą garść mieszanki warzywnej, złożyć boki i zwinąć w rulonik. Powyższą czynność powtarzać, aż wszystkie 12 sajgonek zostanie zwiniętych.
  • 4
    Przed podaniem przygotować dip orzechowy. W tym celu należy w misce dobrze wymieszać wszystkie składniki. Można dodać trochę wody, aby uzyskać ładny, kremowy, gęsty sos.
  • 5
    Sajgonki podawać razem z dipem i dodatkowo z paroma ósemkami limonki.
 
Warzywa do sajgonek można dobierać w zależności od upodobań. Należy jednak przy tym pamiętać, aby używać chrupkich i kolorowych warzyw. || W przypadku wariantu z owocami morza można do warzyw dodać marynowanych w słodkim sosie chili gotowanych krewetek. Osoby preferujące mięso mogą dodać również gotowanej szarpanej wieprzowiny.
 
 
Le Creuset