Terrina z przegrzebków

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Około 2 godzin Około 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Terrina z przegrzebków
Ten tradycyjny francuski przepis jest idealny na każdy świąteczny posiłek. Możesz przygotować go z wyprzedzeniem i po prostu ubić sos tuż przed podaniem.
Główne SKŁADNIKI
  • Ryby i owoce morza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 5 kromek tostów bez skórki, grubo krojone
  • 1 łyżka kawioru z dorsza
  • 100 ml śmietanki
  • 300 g kremowego serka śmietankowego
  • sok z ½ cytryny
  • 4 jajka
  • 6 przegrzebków, bez muszli
Na sos:
  • 4 łyżki śmietany
  • 1 mała puszka czarnego kawioru
  • 10 g drobno posiekanego koperku
  • 10 g drobno posiekanego szczypiorku
Do podania:
  • cytryny
  • koper, drobno posiekany
  • szczypiorek, drobno posiekany
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C (termoobieg: 160 ° C, poziom kuchenki gazowej: 5).
  • 2
    Podgrzać tosty, kawior i śmietanę w nieprzywierającym rondlu na dużym ogniu. Ciągle mieszając drewnianą łyżką. Gdy tylko chleb będzie miękki, nasiąknie śmietaną i zacznie oddzielać się od boków formy, zdjąć go z ognia.
  • 3
    Teraz wymieszać w mikserze masę chleba z twarogiem, sokiem z cytryny i jajkami do uzyskania jednorodnej masy.
  • 4
    Następnie wyłożyć formę do pieczenia papierem do pieczenia i napełnić do połowy mieszanką chleba i twarogu. Ostrożnie umieścić przegrzebki na wierzchu masy. Następnie dodać pozostałą mieszankę i przyryć pokrywką. Uważaj, jeśli forma do ciasta jest zbyt pełna, pokrywka nie będzie już na nią pasować.
  • 5
    Doprowadzić wodę do wrzenia i ostrożnie wlać ją na wysoką blachę do pieczenia. Umieścić formę na blasze do pieczenia tak, aby wystarczyła połowa wody. Teraz ostrożnie włożyć blachę do nagrzanego piekarnika na 50 minut.
  • 6
    Następnie wyjąć ją i pozwolić jej ostygnąć. Gdy tylko forma do ciasta ostygnie, prasę można położyć na terrinie, a następnie ponownie zamknąć pokrywę. Teraz formę należy przechowywać w lodówce na 24 godziny.
  • 7
    Po wyjęciu z lodówki terrinę można ostrożnie wyjąć z formy do ciasta i przełożyć na półmisek. To pozwala jej usiąść podczas przygotowywania sosu.
  • 8
    Na sos delikatnie ubić widelcem śmietanę, kawior, koperek i szczypiorek.
  • 9
    Teraz terrinę pokroić na duże plasterki i polać sosem. Udekorować ziołami i podawać z kawałkiem cytryny.
 
Wskazówki:
Jeśli przegrzebki są dość duże, można je również przekroić na pół - dzięki temu nie wsiąkną w mieszankę pieczywa i serka śmietankowego.
Sos należy przygotować tuż przed podaniem. W przeciwnym razie kawior rozpadnie się i zmieni kolor na czarny.
Podawać ze świeżą zieloną sałatą.
 
 
Le Creuset