Tian warzywny z sosem pomidorowym

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
Tian warzywny z sosem pomidorowym
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 czerwona cebula, drobno pokrojona w kostkę
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku, rozgnieciony
  • 2 łyżki koncentratu z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżki wędzonej papryki
  • 1 puszka posiekanych pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1/2 cytryny, tylko skórki
  • 2 zielone cukinie
  • 2 żółte cukinie
  • 2 bakłażany
  • 2 bataty
  • 5 pomidorów
  • 30 g startego świeżego parmezanu
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 2
    Najpierw przygotować sos pomidorowy. Aby to zrobić, rozgrzać olej na patelni na średnim ogniu i smażyć na nim cebulę przez około 4-5 minut. Następnie dodać czosnek i szczyptę soli i kontynuować smażenie przez 1 minutę.
  • 3
    Wymieszać z koncentratem pomidorowym, rozmarynem, oregano i papryką w proszku. Następnie dodać pomidory z puszki i pół puszki wody. Dodać cukier i skórkę z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Dusić wszystko przez 10 minut na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
  • 4
    W międzyczasie cukinię, bakłażany, bataty i pomidory pokroić w plastry o grubości 0,5 cm.
  • 5
    Umieścić plastry batatów w dużej misce z odrobiną wody i wstawić do kuchenki mikrofalowej na 2,5 minuty. Obrócić plastry w połowie czasu. Odcedzić i odstawić na bok z innymi warzywami. Alternatywnie, plastry batatów można blanszować na kuchence we wrzącej osolonej wodzie przez 5 minut.
  • 6
    Gdy sos zgęstnieje, rozprowadzić go równomiernie na dnie brytfanny i wygładzić.
  • 7
    Warzywa układać na przemian w brytfannie.
  • 8
    Posypać startym parmezanem na wierzchu i piec w piekarniku przez 35-40 minut, aż warzywa będą miękkie, a ser złoty i chrupiący.
  • 9
    Wyjąć z piekarnika i odstawić na 5 minut. Podawać jako danie główne dla 4 osób ze świeżą sałatką lub jako smaczny dodatek warzywny dla maksymalnie 6 osób.
  • 10
    To danie jest bardzo uniwersalne i można je przyrządzać z różnymi warzywami. Zwróć jednak uwagę na ich czas gotowania.
  • 11
    Bataty można zastąpić zwykłymi ziemniakami. Jednak, podobnie jak słodkie ziemniaki, należy je najpierw blanszować przez 5-8 minut.