Tort Jamajski

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
8-10 8-10
Tort Jamajski
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Na ciasto:
  • 420 g mąki
  • 420 g cukru pudru
  • 5 ml proszku do pieczenia
  • 5 ml zmielonego cynamonu
  • 2,5 ml soli
  • 3 duże jajka
  • 190 ml oleju rzepakowego
  • 4 banany
  • 430 g ananasa z puszki z sokiem
  • 100 g posiekanych orzechów pekan
  • 10 ml esencji waniliowej
 Na masę:
  • 65 g masła w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru, przesianego
  • 125 g kremowego serka
  • 2,5 ml esencji waniliowej
  • Przygotowanie

  • 1
    Na ciasto:
  • 2
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
  • 3
    Wymieszać mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą. Dodać jajka i olej, następnie wymieszać wszystko razem.
  • 4
    Zmiksować banany i dodać je do mieszanki. Następnie dodać ananasa w puszce ( z sokiem ), posiekane orzechy pekan, esencję waniliową i dobrze wymieszać.
  • 5
    Wlać ciasto do formy do babki Le Creuset i umieścić w piekarniku.
  • 6
    Piec przez 45 minut. Jeśli po sprawdzeniu patyczkiem ciasto okaże się nadal wilgotne, piec jeszcze przez 15 minut.
  • 7
    Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia w formie na około 10 minut.
  • 8
    Na masę:
  • 9
    Miękkie masło wymieszać z połową cukru pudru. Następnie dodać kremowy serek i wymieszać go delikatnie z resztą masy. Dodać esencje waniliową i resztę cukru pudru.Przechowywać masę w lodówce do czasu ostygnięcia ciasta.
  • 10
    Gdy ciasto ostygnie, rozłożyć masę na wierzchu i udekorować ziołami, małymi czekoladowymi jajkami wielkanocnymi i jadalnymi kwiatami.