Tort Pavlova z brzoskwiniami, malinami i migdałami

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
6-8 6-8
Tort Pavlova z brzoskwiniami, malinami i migdałami
Główne SKŁADNIKI
  • Nabiał
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 duże białka jaj
  • 200 g cukru pudru
  • 75 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
DO KREMU:
  • 220 ml podwójnej śmietany
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 150 g sera mascarpone
DO BRZOSKWINIOWEGO SOSU COULIS:
  • 200 g brzoskwiń z puszki w syropie
DO PODANIA:
  • 2-3 świeże brzoskwinie, pokrojone w plasterki
  • 200 g malin
  • 40 g opiekanych płatków migdałowych
  • liście mięty
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 140°C, piekarnik z termoobiegiem do 120°C, gaz ustawić na stopień 1 i wyłożyć blachę papierem do pieczenia.
  • 2
    Włożyć białka jaj do czystej miski i ubijać za pomocą trzepaczki balonowej aż do utworzenia sztywnej piany. Wciąż ubijając, dodawać cukru pudru, po łyżce na raz, upewniając się, że cały cukier został wchłonięty przed dodaniem następnej łyżki. Ubijać, aż powstanie błyszcząca i sztywna piana.
  • 3
    Przesiać mielone migdały i dodaj esencji waniliowej. Delikatnie wmieszać do masy bezowej przed wylaniem na przygotowaną blachę. Wygładzić bezę na kształt prostokąta za pomocą szpachelki, robiąc w środku dołek, w którym zostanie umieszczony krem.
  • 4
    Piec w piekarniku przez 1 godz. 30 minut. Po upieczeniu, wyłączyć piekarnik i pozostawić lekko uchylone drzwiczki do całkowitego ostygnięcia - może to potrwać 1-2 godziny.
  • 5
    W międzyczasie przygotować krem. Ubić śmietanę, cukier puder i esencję waniliową, aż do uzyskania miękkiej piany, a następnie dodać ser mascarpone. Ubijać aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przechowywać w lodówce do czasu podania.
  • 6
    Aby przygotować sos coulis, umieścić brzoskwinie z puszki w blenderze i zmiksować je do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić na bok razem z kremem.
  • 7
    Kiedy beza będzie chłodna i gotowa do podania, nałożyć łyżką krem do środka upieczonej bezy - wyrównać powierzchnię grzbietem łyżki. Rozrzucić pokrojone brzoskwinie i maliny, a następnie polać je brzoskwiniowym sosem coulis.
  • 8
    Przed podaniem posypać prażonymi migdałami i listkami mięty.
  • 9
    Przed nałożeniem kremu i dodatków pozostawić bezę na odpowiedni czas do ostygnięcia. Bezę można przygotować z dużym wyprzedzeniem, dzięki czemu łączenie w całość i podawanie będzie bardzo szybkie.