Tost francuski z cynamonem i owocami sezonowymi

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Tost francuski z cynamonem i owocami sezonowymi
Cynamon nadaje tej smacznej opcji śniadaniowej wyjątkowy smak. Podawaj z owocami sezonowymi.
Główne SKŁADNIKI
  • Chleb i Zboża
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 6 jaj od kur z wolnego wybiegu
  • 100 ml mleka
  • 5 ml aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 2g cynamonu
  • 1 ciabatta
  • 50 g masła
  • Oliwa z oliwek
  • Miód lub syrop klonowy do podania
  • Słodka śmietana do podania
  • Owoce do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Ubij jajka z mlekiem. Dodaj ekstrakt waniliowy, sól i cynamon, a następnie wylej do płytkiego naczynia.
  • 2
    Pokrój ciabattę na plasterki średniej grubości. Włóż chleb do mieszanki z jajek i odczekaj minutę lub dwie, aż nasiąknie. Następnie odwróć i zanurz po drugiej stronie jeszcze przez jedną minutę.
  • 3
    Na patelni Le Creuset 28 cm rozpuść 1 łyżeczkę masła z odrobiną oliwy z oliwek na średnim ogniu. Gdy masło zacznie się pienić, dodaj kilka plasterków ciabatty i smaż do uzyskania złotego i skarmelizowanego koloru, a następnie odwróć i smaż drugą stronę.
  • 4
    Powtórz czynność z pozostałymi kromkami. Podawaj od razu z dużą porcją śmietany, miodem i świeżymi owocami.