Tradycyjna włoska lasagne

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 2 godz. Do 2 godz.
PORCJE
8-10 8-10
Tradycyjna włoska lasagne
Pyszna, tradycyjna lasagne z warstwami mięsnego ragu oraz sosem beszamelowym.
Główne SKŁADNIKI
  • Makaron
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

SOS RAGU Z MIĘSEM
  • Oliwa z oliwek
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana
  • 1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 seler naciowy, pokrojony w drobną kostkę
  • 2 duże ząbki czosnku, posiekane lub przeciśnięte przez praskę
  • 225 g wołowiny gulaszowej, pokrojonej w kostkę
  • 115 g pancetty, pokrojonej w kostkę
  • 115 g mielonej cielęciny
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 2 puszki po 800 g rozdrobnionych pomidorów
  • 1/2 szklanki mleka pełnotłustego
  • 6–8 liści świeżej bazylii
  • Sól
  • Świeżo młotkowany czarny pieprz
SOS BESZAMELOWY
  • 4 łyżki masła
  • 1/4 szklanki mąki
  • 4 szklanki mleka pełnotłustego
  • Szczypta startej gałki muszkatołowej
  • Sól
  • Świeżo młotkowany pieprz biały
LASAGNE
  • 500 g świeżego makaronu lasagne
  • Sos mięsny ragu
  • Sos beszamelowy
  • 2 szklanki sera Parmigiano-Reggiano, startego
  • 1/2 szklanki świeżej bazylii, poszatkowanej
  • Przygotowanie

  • 1
    Sos ragú:
  • 2
    Podgrzej duży garnek Le Creuset na średnim ogniu. Po nagrzaniu wlej tyle oliwy z oliwek, by pokryć dno garnka. Gdy oliwa się rozgrzeje, dodaj cebulę, marchewkę i seler. Podsmażaj do czasu, aż zmiękną, czyli przez około 3–5 minut. Dodaj czosnek i smaż, aż uwolni aromat, czyli przez około 30 sekund.
  • 3
    Dodaj mięso gulaszowe i smaż do zarumienienia – około 10 minut. Dodaj pancettę oraz cielęcinę i rozdrobnij za pomocą łyżki. Podsmażaj do zarumienienia, czyli około 10 minut. Ostrożnie odlej większość oliwy z garnka. Dodaj przecier pomidorowy, pomidory, mleko oraz liście bazylii i wymieszaj.
  • 4
    Gotuj na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż mięso zacznie się rozpadać, a sos się zagęści. Zdejmij z ognia i przypraw solą oraz pieprzem do smaku. Przed przygotowaniem lasagne nieco ostudź.
  • 5
    Sos beszamelowy:
  • 6
    Rozpuść masło w garnku Le Creuset na dość małym ogniu. Dodaj mąkę i mieszaj, aż połączy się z masłem. Cały czas mieszaj, aż mąka uzyska orzechowy zapach – przez około 2–3 minuty. Powoli dolewaj mleko, cały czas mieszając sos, by uniknąć powstawania grudek. Gdy całe mleko zostanie wlane, gotuj na wolnym ogniu do chwili, aż sos nabierze gęstej, gładkiej konsystencji i będzie zostawał na łyżce. Zajmie to około 10 minut. Dodaj gałkę muszkatołową i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Przed przygotowaniem lasagne nieco ostudź.
  • 7
    Lasagne:
  • 8
    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza.
  • 9
    Zagotuj garnek z wodą. Ostrożnie zanurz płaty lasagne w wodzie, by nieco zmiękły i były al dente, czyli przez około 10 sekund. Od razu przepłucz w zimnej wodzie, a potem osusz. Połóż makaron na blasze do pieczenia wyłożonej ręcznikami papierowymi, by płaty nie przykleiły się do siebie.
  • 10
    Wyłóż dno formy do lasagne Le Creuset 1/4 szklanki sosu mięsnego. Wyłóż warstwę makaronu na sos i przykryj cienką warstwą sosu mięsnego. Wyłóż kolejną warstwę makaronu i przykryj cienką warstwą sosu beszamelowego oraz odrobiną sera Parmigiano-Reggiano. Nakładaj kolejne warstwy w ten sam sposób, z makaronem, sosem mięsnym i sosem beszamelowym na zmianę, aż skończą Ci się składniki lub miejsce w naczyniu. Na wierzchu powinna się znaleźć warstwa makaronu polana sosem beszamelowym. Posyp lasagne resztą parmezanu.
  • 11
    Zapiekaj w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut do godziny, aż wierzch lasagne się zarumieni, a ser się roztopi. Jeśli wierzch zacznie brązowieć zbyt szybko, przykryj danie folią aluminiową. Pozostaw danie na 15–20 minut przed pokrojeniem. Posyp bazylią i podawaj z pozostałym sosem.