Trufle czekoladowe na 3 sposoby

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
+10 +10
Trufle czekoladowe na 3 sposoby
Gdy raz posmakujesz domowych trufli, nie skusisz się już na te ze sklepu. Uwolnij swoją inwencję twórczą, eksperymentując z wyjątkowymi zestawami smaków. Nadają się też świetnie na prezent razem z naszymi zestawami Petits Fours.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Trufle czekoladowe z herbatą Earl Grey:
  • 300 g gorzkiej czekolady 70%, posiekanej
  • 4 torebki herbaty Earl Grey
  • 120 ml śmietany
  • 150 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g ziaren kakaowych
Trufle czekoladowe z limonką i kokosem:
  • 300 g białej czekolady wysokiej jakości, posiekanej
  • ⅓ szklanki śmietany
  • Skórka z 1 limonki
  • 1 szklanka wiórków kokosowych do obtoczenia
Składniki na trufle czekoladowe z malinami:
  • 300 g białej czekolady wysokiej jakości, posiekanej
  • ⅓ szklanki śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki rozgniecionych liofilizowanych malin (lub truskawek)
  • ½ - 1 szklanka liofilizowanych malin do obtoczenia
  • Przygotowanie

  • 1
    Trufle czekoladowe z herbatą Earl Grey:
  • 2
    Roztop czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Do małego rondla wsyp herbatę Earl Grey i zalej śmietanką. Postaw na małym ogniu i zaparzaj, aż śmietanka będzie ciepła, ale nie gotuj. Śmietankę przecedź przez drobne sitko i zalej czekoladą, dobrze wymieszaj szpatułką. Utrzyj masło za pomocą trzepaczki, aż będzie jasne i kremowe. Do czekolady ze śmietanką dodaj masło i mieszaj do roztopienia oraz połączenia. Miksuj przy użyciu blendera ręcznego na błyszczącą masę. Umieść w płytkim naczyniu, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 3
    Zmiksuj połowę ziaren kakaowych na średnio gładką masę i dodaj do drugiej połowy ziaren. Wymieszaj całość. Gdy polewa zgęstnieje, formuj z niej bardzo małe kulki (musisz mieć zimne ręce i robić to szybko). Natychmiast obtocz je równomiernie w ziarnach kakaowych, ułóż na tacy, przykryj i trzymaj w lodówce aż będą gotowe. Podawaj je w miseczkach do musli Petits Fours.
  • 4
    Trufle czekoladowe z limonką i kokosem:
  • 5
    Roztop czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę oraz skórkę z limonki do małego rondla i gotuj na wolnym ogniu. Wlej roztopioną czekoladę i dobrze wymieszaj do połączenia. Miksuj przy użyciu blendera ręcznego na błyszczącą masę. Umieść w płytkim naczyniu, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 6
    Po zgęstnieniu uformuj bardzo małe kulki i obtocz w wiórkach kokosowych. Ułóż je na tacy, przykryj i trzymaj w lodówce aż będą gotowe. Podawaj je w miseczkach do musli Petits Fours.
  • 7
    Składniki na trufle czekoladowe z malinami:
  • 8
    Roztop czekoladę w naczyniu ustawionym na garnku z gotującą się wodą. Dodaj śmietanę z laską wanilii do małego rondla. Zagotuj i zalej roztopioną czekoladą, wyjmij laskę wanilii i wyrzuć. Dobrze wymieszaj. Miksuj przy użyciu blendera ręcznego na błyszczącą masę. Dodaj 2 łyżki rozgniecionych, liofilizowanych malin. Umieść w płytkim naczyniu, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 9
    Po zgęstnieniu uformuj bardzo małe kulki i obtocz je w pozostałych liofilizowanych malinach. Ułóż je na tacy, przykryj i trzymaj w lodówce aż będą gotowe. Podawaj je w miseczkach do musli Petits Fours.