Tuńczyk smażony z mieszanką dukkah oraz pesto i kwaśną śmietaną

TRUDNOŚĆ
Łatwy Łatwy
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
PORCJE
2-4 2-4
Tuńczyk smażony z mieszanką dukkah oraz pesto i kwaśną śmietaną
Ten przepis jest idealny na przyjmowanie gości, mieszanka dukkah zachwyca zarówno smakiem, jak i konsystencją oraz wspaniale komponuje się z pesto z cebulki dymki. Do podania z frytkami z batatów.
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

Składniki na tuńczyka z mieszanką dukkah
  • 2 steki z tuńczyka
  • ½ szklanki mieszanki dukkah ze sklepu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • Sól morska
Składniki na pesto z cebuli dymki
  • 15 g natki pietruszki, grubo posiekanej
  • 3 lub 4 cebule dymki, grubo posiekane
  • Sok i skórka z 1 małej cytryny
  • 30 g parmezanu, grubo startego
  • Sól morska i czarny pieprz
  • 45 ml oleju
Do podania
  • Kwaśna śmietana
  • Małe ogórki, pokrojone na cienkie plasterki
  • Marynowane czerwone cebule
  • Małe listki do dekoracji (opcjonalnie)
  • Przygotowanie

  • 1
    W celu przygotowania pesto dodaj pietruszkę, cebulę dymkę, skórkę z cytryny, parmezan, dużą szczyptę soli oraz pieprzu do robota kuchennego i kilkukrotnie włącz pulsowanie, aby drobno posiekać składniki. Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników. Przełóż pesto do miski i wymieszaj z sokiem z cytryny.
  • 2
    Delikatnie osusz steki z tuńczyka ręcznikiem papierowym. Podgrzej kwadratową patelnię grillową 26 cm Grill od Le Creuset. Natrzyj każdy stek z tuńczyka oliwą z oliwek oraz solą morską i smaż przez 1–2 minuty z obu stron. Odstaw je na 2 minuty, a następnie pokrój w cienkie plasterki. Praż mieszankę dukkah na patelni bez tłuszczu, aż uwolni aromat, zdejmij z ognia i dodaj 2–3 łyżki oliwy z oliwek. Pokrój tuńczyka w plasterki i podawaj z dodatkiem kwaśnej śmietany, pokrojonymi w plasterki ogórkami i marynowaną cebulą, skropionego pesto i posypanego mieszanką dukkah.