Wariacje na temat pizzy z patelni

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Wariacje na temat pizzy z patelni
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 ciasto na pizzę z patelni (przepis)
  • Sos pomidorowy na pizzę Romana i Sardinia:
  • 1 duża cebula pokrojona w krążki
  • 7-8 dużych pomidorów, obranych i posiekanych
  • 1-2 obrane ząbki czosnku
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 szczypta cukru
  • 1 łyżeczka suszonego oregano lub listki świeżego oregano
  • Pizza Romana:
  • 150 g mozzarelli di bufala, pokrojonej na małe kawałki
  • Opcjonalnie czarne oliwki
  • Parę świeżo posiekanych liści bazylii
  • Sól i świażo mielony czarny pieprz
  • Pizza Sardinia:
  • Oliwa z oliwek
  • 8 filetów z sardeli lub opcjonalnie 1 puszka sardynek w oliwie (ok. 85 g po odsączeniu)
  • Parę kaparów
  • Pizza Quattro Formaggi:
  • Ilość wg upodobań, minimum jednak po 50 g każdego rodzaju
  • sera na 3-4 pizze
  • Parmezan
  • Mozzarella
  • Provolone
  • Łagodnej gorgonzoli
  • Świeżo mielony czarny pieprz
  • Oliwa z oliwek
  • Przygotowanie

  • 1
    Odczekać 30 minut aby ciasto uzyskało temperaturę pokojową. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy.
  • 2
    Na sos:
  • 3
    Rozgrzać patelnię Le Creuset, wlać oliwę z oliwek. Krążki cebuli podsmażyć z podrobionymi pomidorami. Dodać czosnek i doprawić mocno solą, pieprzem, szczyptą cukru i świeżym lub suszonym oregano.
  • 4
    Ciasto podzielić na 8 średnich lub 12 małych, cienkich kawałków. Rozgrzać dużą patelnię Le Creuset, wlać nieco oliwy i przełożyć 3-4 placki ciasta. Opcjonalnie dodać zioła, aż zaczną uwalniać swój aromat. Podpiekać przez 3-4 minuty pod przykryciem, do momentu zarumienienia.
  • 5
    Zdjąć pokrywkę, przewrócić pizzę na patelni i piec przez kolejne 5-7 minut pod przykryciem. Tak samo upiec kolejne placki.
  • 6
    Pizza Romana:
  • 7
    Placki pizzy ułożyć na patelni i najpierw wyłożyć na nie sos pomidorowy i skropić oliwą.
  • 8
    Ułożyć mozzarellę i oliwki i piec pod przykryciem. Ozdobić listkami bazylii i podawać.
  • 9
    Pizza Sardinia:
  • 10
    Placki pizzy ułożyć na patelni i najpierw rozprowadzić sos pomidorowy na pizzy. Nałożyć kapary i sardele.
  • 11
    Na koniec skropić delikatnie oliwą i piec pod przykryciem.
  • 12
    Pizza Quattro Formaggi:
  • 13
    Zetrzeć parmezan a pozostałe rodzaje sera pokroić w drobną kostkę.
  • 14
    Placki pizzy nałożyć na patelnię, posypać ciasto kostkami sera a następnie ozdobić startym parmezanem. Doprawić świeżo mielonym pieprzem.
  • 15
    Wylać nieco oliwy z oliwek na pizzę, tak, aby nie była mokra i przykryć.
  • 16
    Opcjonalnie:
  • 17
    Pizzę ozdobić lekko podpieczonymi ziołami i podawać od razu.