Wędzony łosoś z ogórkiem i zielonym kawiorem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Wędzony łosoś z ogórkiem i zielonym kawiorem
Główne SKŁADNIKI
  • Owoce morza
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 mały ogórek
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • 1 mały kawałek korzenia imbiru
  • 1-2 łyżki stołowe oliwy
  • 1-2 łyżki stołowe soku z cytryny
  • 1 opakowanie zielonego kawioru, japońskiego Umibudo (opakowanie o masie netto 110 g)
  • czarny pieprz
  • kilka gałązek kopru do dekoracji
  • 400-500 g filetu z łososia
  • dodatki do wędzenia: jagody jałowca i świeże liście laurowe
Na marynatę:
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • 1 szczypta cukru
  • sól
  • Przygotowanie

  • 1
    Wszystkie składniki do marynaty dobrze wymieszać. Rybę opłukać, osuszyć i zalać marynatą w misce, całość odstawić na około 30 minut. Pozostawić do ocieknięcia i następnie dobrze osuszyć papierem kuchennym.
  • 2
    W międzyczasie obrać ogórek i pokroić w kostkę. Doprawić 1 szczyptą cukru i soli do smaku i odłożyć. Imbir obrać, drobno zetrzeć i wymieszać z oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
  • 3
    Sok, który oddały ogórki, odlać. Zielony kawior umyć kilka razy w zimnej wodzie.
  • 4
    Dodatki do wędzenia umieścić w garnku. W przypadku jałowca lub czarnej herbaty dodać około 2-3 łyżki.
  • 5
    Papier do pieczenia pociąć do rozmiaru fileta, położyć rybę i umieścić w formie do gotowania na parze (nie należy wędzić więcej niż 2 filety na raz).
  • 6
    Formę do gotowania na parze umieścić nad garnkiem z dodatkami do wędzenia.
  • 7
    Dobrze zamknąć pokrywkę, na początek ustawić piec na pełną moc, a następnie pozostawić ryby do wędzenia przez około 10 minut na średnim ogniu. Powinien powstać dym, ale dodatki do wędzenia nie powinny się zapalić.
  • 8
    Następnie wyjąć rybę z garnka, pokroić w grubsze plasterki i podać razem z pokrojonymi w kostkę ogórkami i zielonym kawiorem. Skropić mieszanką oleju, imbiru i cytryny. Przed podaniem udekorować koprem.
  • 9
    Wskazówka: Zielony kawior- za sprawą wielu małych zielonkawych połyskujących perełek, które zajmują wiechy tych bogatych w jod alg morskich, roślina ta bywa także zwana „morskimi winogronami”. W Japonii spożywa się je jako sos do sałatek. Przyprawiane są octem lub służą jako dekoracja jedzenia.
  • 10
    Jakie wino dobrać: Do wędzonej szlachetnej ryby pasuje najlepiej białe wino przechowywane w drewnie jak Sauvignon Blanc Fumé od Zeter, do którego winogrona są zbierane ręcznie i spontanicznie fermentowane w francuskim drewnie dębowym. Lekko drzewny posmak w połączeniu z typowymi owocowymi nutami Sauvignon Blanc świetnie podkreśla aromat wędzonego łososia.