Wegańska zapiekanka z bakłażanem ciecierzycą i komosą ryżową

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Ponad 2 godziny Ponad 2 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Wegańska zapiekanka z bakłażanem ciecierzycą i komosą ryżową
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 4 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 1 czerwona cebula, posiekana
  • 2 małe ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku + ½ łyżeczki dodatkowej do ciecierzycy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 bakłażany, grubo pokrojone w kostkę
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 70 g koncentratu pomidorowego
  • 600 g pomidorów w puszkach
  • 500 - 750 ml bulionu warzywnego
  • 600 g ciecierzycy z puszki, odsączonej
  • 6 małych bałkażanów, połowa pokorojowa w kostkę, połowa przekrojana wzdłuż
DO DEKORACJI
  • komosa ryżowa, gotowana
  • awokado, pokrojone w plastry
  • czerwona kapusta, krojona
  • mikro zioła (np. rzeżucha)
  • świeża papryka chili, pokrojona
  • bazylia
  • Przygotowanie

  • 1
    Rozgrzać piekarnik do 180 ° C.
  • 2
    Dusić czerwoną cebulę i ząbek czosnku w Brytfannie Gourmet z oliwą z oliwek na średnim lub niskim ogniu. Dodać przyprawy i piec, aż będą pachnące.
  • 3
    Dodać pokrojone w kostkę bakłażany, sól morską i pieprz i smażyć przez kilka minut. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory w puszkach i wywar warzywny.
  • 4
    Umieścić 400 g ciecierzycy na brytfannie i piec w piekarniku przez 25–35 minut, do czasu aż bakłażany będą miękkie i sos będzie aromatyczny.
  • 5
    W międzyczasie ugotować komosę ryżową. Pozostałą ciecierzycę smażyć w oliwie z oliwek ze zmiażdżony ząbkiem czosnku, odrobiną papryki w proszku i innymi przyprawami przez około 1–2 minuty. Następnie zwiększyć ogień i usmażyć połówki bakłażanów.
  • 6
    Umieścić ciecierzycę i bakłażany w piekarniku na 10 minut przed wyjęciem brytfanny z piekarnika. Podawać danie z komosą ryżową, awokado, czerwoną kapustą i mikro ziołami w miseczkach i udekorowanych posiekaną bazylią i chilli.