Wegetariańska Paella

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Wegetariańska Paella
Główne SKŁADNIKI
  • Ryż i Kasza
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1 łyżka stołowa wędzonego oleju
  • 1 duża, posiekana cebula
  • 2 ząbki zgniecionego czosnku
  • 1 mała, pokrojona w kostkę papryka zielona
  • 1 mała, pokrojona w kostkę papryka czerwona
  • 1 łyżeczka suszonego, mielonego chili
  • 1 łyżka stołowa mielonej wędzonej papryki
  • 1 łyżka stołowa mieszanki suszonych ziół
  • 1 łyżka stołowa zmielonych w mikserze, suszonych na słońcu pomidorów
  • 300 g ryżu do paelli
  • 1 l gorącego rosołu warzywnego
  • szczypta szafranu
  • 1 x 400 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 140 g mrożonego groszku
  • 100 g mrożonej fasolki szparagowej
  • sól morska
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • Podawać z:
  • grubo posiekanym małym pęczkiem
  • pietruszki
  • pokrojone w ósemki cytryny
  • Przygotowanie

  • 1
    Najpierw należy nalać olej na patelnię do paelli i podgrzać na kuchence na średnim ogniu. Smażyć w nim cebule przez około 5 minut, aż zmiękną. Następnie dodać czosnek i smażyć przez kolejną minutę.
  • 2
    Posypać pokrojoną w kostkę paprykę, a na to chilli, zmieloną paprykę i suszone zioła. Przyprawy prażyć przez 1-2 minuty, ciągle mieszając.
  • 3
    Przecier z suszonych pomidorów wymieszać z ryżem z paelli, tak aby mieszanka przypraw pokryła ryż w całości.
  • 4
    Wlać 800 ml bulionu warzywnego i doprawić szafranem oraz odrobiną soli i pieprzu. Następnie dodać posiekane pomidory i wszystko dobrze wymieszać. Dusić na małym ogniu przez około 20 minut, regularnie mieszając.
  • 5
    Po 10 minutach wlać pozostałe 200 ml bulionu. Po 15 minutach do prawie całkowicie ugotowanej paelli dodać mrożony groszek i fasolkę szparagową.
  • 6
    Gdy groszek i fasola rozmrożą się, a ryż jest miękki, lecz jeszcze nie całkiem dogotowany, paellę można wyjąć z kuchenki.
  • 7
    Według uznania doprawić, udekorować niewielką ilością posiekanej pietruszki i podawać z półplasterkami cytryny.
 
Osoby preferujące paellę z owocami morza mogą dodać na 10 minut przed końcem gotowania różnorakie owoce morza i ugotować je wraz z paellą. Osoby preferujące mięso mogą w punkcie 2 przygotowania najpierw podsmażyć na patelni chorizo lub kurczaka, a dopiero potem dodać przyprawy i ryż.
 
 
Le Creuset