Wieprzowina Kalua

TRUDNOŚĆ
Trudny Trudny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
4-6 4-6
Wieprzowina Kalua
Główne SKŁADNIKI
  • Mięso
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 2 kg karkówki (bez kości)
  • 2 łyżki stołowe przyprawy do barbecue lub soli czerwonej hawajskiej
  • 6 łyżek stołowych aromatu dymu wędzarniczego w płynie lub sprayu
  • Opcjonalnie:
  • 2 pokrojone w drobną kostkę marchwie
  • 3 natki drobno posiekanego selera naciowego
  • 1 mała, drobno posiekana gałązka kopru
  • termometr do mięsa (zalecany)
  • Przygotowanie

  • 1
    Karkówkę ponacinać po obu stronach w romby i posypać dużą ilością przyprawy do barbecue. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą, następnie owinąć w przezroczystą folię i pozostawić na noc w lodówce.
  • 2
    Na 2 godziny przed rozpoczęciem pieczenia wyjąć mięso z lodówki. Nagrzać piekarnik do temp. 160 °C (nie zaleca się stosowania termoobiegu). Do brytfanny włożyć mięso bez dodatku oleju/masła, a w najgrubsze miejsce wbić termometr. Polać lub spryskać mięso aromatem dymu wędzarniczego, nałożyć pokrywkę i piec w rozgrzanym piekarniku przez 5-6 godzin.
  • 3
    Po 3 godzinach dodać drobno posiekane warzywa. Mięso będzie gotowe, gdy jego temperatura wewnętrzna osiągnie 90 °C. Następnie owinąć mięso folią aluminiową i zostawić w piekarniku przez ok. 1 godzinę. Mięso rozdzielić widelcami na włókna i podawać z sosem i pokrojonymi w kostkę warzywami.