Wiosenny makaron z chipsami Pecorino

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
2-4 2-4
Wiosenny makaron z chipsami Pecorino
What better recipe to truly celebrate the vibrancy and freshness of nature’s finest ingredients? All the right textures, crunchy salty cheese crisps, soft al dente spinach pasta and silky lemon butter with a pop of sweetness from the peas and broad beans.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 250 g zielonego tagliatelle ze szpinakiem
  • Chipsy Pecorino:
  • 100 g pecorino lub parmezanu, drobno startego
  • olej z pokrzywy:
  • 20 g pokrzywy lub przycięte liście jarmużu
  • 40 g pietruszki
  • ½ szklanki oleju migdałowego lub rzepakowego
  • czosnek cytrynowy Beurre Noisette:
  • 100 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • skórka i sok z 1 cytryny
  • sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
  • Do dekoracji:
  • 200 g grochu lub łuskanego bobu / fasoli edamame, blanszowanej
  • płatki różowej marynowanej cebuli do dekoracji
  • Przygotowanie

  • 1
    Do chipsów Pecorino rozłożyć starty ser grubą, równą warstwą na silikonowej macie do pieczenia. Piec w 180 stopniach Celsjusza przez 5-7 minut. Pilnować aby nie brązowiał zbyt mocno, ponieważ spowoduje to gorzki posmak. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
  • 2
    Do oleju z pokrzywy. Pokrzywę (lub liście jarmużu) i pietruszkę blanszować we wrzącej wodzie przez 5-10 sekund, następnie trzymać w wodzie z lodem. Wycisnąć do sucha czystą ściereczką, usuwając jak najwięcej wody. Wymieszać z olejem w blenderze, a następnie przecedzić.
  • 3
    Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie, do czasu będzie al dente.
  • 4
    Tuż przed podaniem przygotować beurre noisette. Rozpuścić masło w małym rondelku na średnim lub małym ogniu na bladozłoty kolor. Dodać czosnek, skórkę z cytryny i sok z cytryny, dobrze wymieszać i zdjąć z ognia.
  • 5
    Dodać makaron, groszek lub bób i wymieszać. Podawać w Mini-Cocottes Le Creuset Botanique Collection, przyozdobionych chipsami Pecorino, marynowanymi płatkami cebuli i skropionym ziołowym olejem z pokrzywy.
  • 6
    Aby zrobić różowe marynowane płatki cebuli (opcjonalnie): Cienko pokroić czerwoną, przekrojoną na pół czerwoną cebulę i włożyć do świeżo gotowanego octu winnego na 30-40 minut, na szybką marynatę.