Zapiekanka Rosti z cheddarem, jarmużem i orzechami włoskimi

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Anna Jones
Zapiekanka Rosti z cheddarem, jarmużem i orzechami włoskimi
„Niekiedy nachodzi mnie ochota na chrupiącą zapiekankę, taką jak ta z wierzchem rosti z maślanym tartym selerem. Słodycz gałki muszkatołowej, słodka fasolka jaś, prażone orzechy włoskie, nasycony minerałami jarmuż i odrobina wyrazistego octu jabłkowego działają rozgrzewająco. Jeśli masz ochotę na prawdziwie sycący posiłek, możesz podawać to danie z tłuczonymi ziemniakami”. – Anna Jones
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

NADZIENIE
  • Mała brukiew lub korzeń pietruszki (ok. 500 g), obrane i pokrojone na 1 cm kawałki
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 mała czerwona cebula, obrana i pokrojona w drobne plastry
  • 2 ząbki czosnku, obrane i pokrojone w cienkie plasterki
  • 2 czubate łyżki zwykłej mąki (ja użyłam razowej)
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 200 g jarmużu
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 x 400 g puszka fasoli jaś
  • 1 czubata łyżka musztardy francuskiej
  • 100 g sera cheddar, pokruszonego na małe kawałki
WARSTWA WIERZCHNIA ROSTI
  • 1 duży seler, obrany
  • ½ całej gałki muszkatołowej
  • Mały pęczek tymianku, same listki
  • 2 łyżki masła niesolonego lub masła klarowanego ghee
  • Przygotowanie

  • 1
    Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C/stopień 6 (piekarnik gazowy).
  • 2
    Ułóż na formie do pieczenia pokrojoną brukiew, skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem i piecz przez ok. 30 minut lub do momentu, aż warzywo na krawędziach zacznie się rumienić i zmięknie.
  • 3
    Ułóż na formie do pieczenia orzechy włoskie i upraż je w piekarniku obok brukwi przez ok. 6 minut lub do momentu, aż się zarumienią. Grubo posiekaj i odstaw.
  • 4
    Wlej do dużego garnka odrobinę oliwy z oliwek i włóż czerwoną cebulę. Smaż ją przez ok. 10 minut lub do momentu, kiedy zmięknie, po czym dodaj czosnek i smaż do chwili, aż zacznie zmieniać kolor na krawędziach.
  • 5
    Szybko wsyp mąkę i mieszaj przez minutę, a następnie wlewaj stopniowo bulion, mieszając zawartość garnka po każdej wlewanej porcji, aby w sosie nie zrobiły się grudki.
  • 6
    Oddziel liście jarmużu od łodyg, pokrój drobno łodygi, a duże liście poszarp na połówki.
  • 7
    Włóż jarmuż do garnka z octem jabłkowym, nakryj go pokrywką i pozwól, by warzywo więdło przez kilka minut.
  • 8
    Odsącz fasolę i wsyp do garnka. Skorzystaj z łyżki, aby ją odrobinę ugnieść.
  • 9
    Zdejmij garnek z ognia, dodaj musztardę, ser, orzechy włoskie i prażoną brukiew. Połącz wszystkie składniki, mieszając dodaj soli i pieprzu do smaku, a następnie umieść w prostokątnej formie do zapiekania Heritage Le Creuset (26 cm).
  • 10
    Aby przygotować warstwę wierzchnią, zetrzyj seler na tarce z grubymi oczkami (można w tym celu użyć robota kuchennego). Włóż seler do cedzaka, posyp solą i odstaw na kilka minut, aby usunąć z niego wilgoć. Aby przyspieszyć ten proces, można ścisnąć selera ręką. Przełóż seler do miski i zetrzyj na niego gałkę muszkatołową. Dodaj liście tymianku.
  • 11
    Szybko przemieszaj dłońmi składniki, po czym rozsyp je na nadzieniu zapiekanki. Rozłóż na wierzchu małe kosteczki masła i zapiekaj przez 20 minut lub do momentu wrzenia nadzienia i zarumienienia się warstwy wierzchniej.