Zapiekanka z jabłkiem i batatem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 1 godziny Poniżej 1 godziny
PORCJE
4-6 4-6
Zapiekanka z jabłkiem i batatem
A perfect complimentary dish to accompany the Five Spiced Turkey, or even any roast or griddled meat. This Sweet Potato and Apple Casserole bakes well in the stoneware dish and can easily be served from oven to table.
Główne SKŁADNIKI
  • Vegetables
DO TEGO PRZEPISU UWIELBIAMY UŻYWAĆ
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 6 średniej wielkości batatów
  • 4 małe jabłka
  • masło do pleśni
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki orzechów pekan lub orzechów nerkowca, grubo posiekanych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 dobra szczypta cynamonu
  • Przygotowanie

  • 1
    Gotować bataty w wodzie przez około 10 minut, a następnie ostudzić je, obierać i pokroić w plasterki.
  • 2
    Wysmarować tłuszczem naczynie żaroodporne i teraz na przemian ułożyć warstwę plastrów ziemniaka i nieobranych jabłek pokrojonych w krążki (w razie potrzeby usunąć rdzeń nożem). Dodać syrop klonowy i posypać orzechami.
  • 3
    Rozgrzać piekarnik do 200 ° C.
  • 4
    Roztopić masło na małej patelni, doprawić solą i cynamonem i polać rozgrzanym masłem plastry ziemniaka i jabłka.
  • 5
    Włożyć formę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut.
 
This recipe can be used as a main course and additionally 100g of crumbled feta cheese can be added to the top before baking.
 
 
Le Creuset