Zapiekany kalafior z masłem i winem

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Poniżej 30 min. Poniżej 30 min.
CZAS GOTOWANIA
Poniżej 2 godzin Poniżej 2 godzin
PORCJE
2-4 2-4
Zapiekany kalafior z masłem i winem
Pełna wybornych smaków pieczeń wegetariańska! Podawaj z pieczonymi rzodkiewkami oraz odrobiną soli z burakami, idealnymi dodatkami do pieczonego podbrzusza wieprzowego, polędwicy wołowej lub indyka.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

  • 1–2 główki kalafiora, romanesco lub brokułów
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
  • Pół główki czosnku
  • 100 g masła
  • 10 g świeżego tymianku
  • 2 łyżki (30 ml) oliwy z oliwek
  • 1 szklanka białego wina
  • Sól morska i świeżo mielony czarny pieprz, do smaku
  • 1–2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, wedle potrzeby
DO PODANIA
  • Rzodkiewki
  • Przygotowanie

  • 1
    Na patelni do smażenia i serwowania Le Creuset o średnicy 26 cm lekko podsmaż cebule z czosnkiem oraz tymiankiem na maśle z oliwą z oliwek przez około 5 minut, aż będą złote i aksamitne. Przypraw i odrobinę zwiększ ogień. Dodaj białego wina i zagotuj, by nieco zredukować, a potem dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.
  • 2
    Nagrzej piekarnik do temperatury 220°C.
  • 3
    Dodaj główki warzyw, przepołowione, by zmieściły się na patelnię, i podlej maślano-winnym sosem. Zapiekaj przez godzinę, aż będą kruche, podlewając co 15 minut dla skarmelizowania. Jeśli sos zredukuje się za bardzo, po prostu dodaj masła i ciepłego bulionu. Podawaj z pieczonymi rzodkiewkami oraz odrobiną soli z burakami, idealnymi dodatkami do pieczonego podbrzusza wieprzowego, polędwicy wołowej lub indyka.