Zielone curry

TRUDNOŚĆ
Średni Średni
CZAS PRZYGOTOWANIA
Do 30 min Do 30 min
CZAS GOTOWANIA
Do 1 godz. Do 1 godz.
PORCJE
2-4 2-4
Zielone curry
To curry, pełne smaku na wieczorne kolacje, najlepiej smakuje z puszystym ryżem kokosowym i aromatycznymi ziołami.
Główne SKŁADNIKI
  • Warzywa
Składniki
Przygotowanie

Składniki

PASTA CURRY
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka białego pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego lub sosu Tamari
  • 1 czerwona cebula
  • 4 liście limonki Kaffir
  • 2 łodygi trawy cytrynowej (tylko biała część)
  • 3–4 zielone chili
  • 20 g – 30 g świeżej kolendry
  • 2 cebule dymki
  • 1 łyżka oleju sezamowego
CURRY
  • 1 x tajska zielona pasta Curry
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 puszka mleka kokosowego o pojemności 400 ml
  • kubek bulionu warzywnego
  • 2 bakłażany
  • 1 mała kapusta bok choy
  • Sok z limonki, sos rybny i cukier palmowy do przyprawiania
DO PODANIA
  • Ryż kokosowy
  • Tarta cebula dymka
  • Pokrojone rzodkiewki
  • Świeża bazylia, mięta i kolendra
  • kiełki fasoli Mung
  • Chrupiąca cebulka do posypania
  • Sok i skórka z 2 limonek
  • Przygotowanie

  • 1
  • 2
    Aby przygotować pastę, podgrzej nasiona kminku i kolendry aż do wydobycia zapachu. Usuń wszelkie grudki używając moździerza. Dodaj pozostałe składniki do blendera i mielonych przypraw, a następnie zmiksuj, aż do uzyskania pasty. Im dłużej miksowana, tym bardziej zielona stanie się pasta. Pastę tę można przechowywać w słoiku przez maksymalnie tydzień w lodówce. Można ją również zamrażać.
  • 3
    Podsmaż tajską zieloną pastę curry na oleju sezamowym w Garnku Gourmet 28 cm do momentu, aż uzyska aromat i skarmelizuje się. Dodaj mleko kokosowe i bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 10–15 minut. Podsmaż bakłażany i bok choy. Dopraw wedle uznania.
  • 4
    Podawaj w miseczkach ze wszystkimi dodatkami i rozkoszuj się gorącym ryżem kokosowym, chrupiącą cebulą i aromatycznymi ziołami.